May 30, 2023

Bermula RM800 Sahaja, Kongsi Kegembiraan Aidiladha Dengan Mendaftar Korban di Negara Penuh Konflik dan Krisis Kemanusiaan

SHAH ALAM - Kempen Qurban4Ummah yang dianjurkan Pertubuhan Peduli Insan Malaysia setiap tahun kini buka peluang untuk orang Malaysia yang ingin melaksanakan ibadah korban di 4 negara berbeza dengan harga serendah RM800 sahaja! Negara yang terlibat adalah Syria, Palestin, Yaman dan Malaysia.


Menurut Pengerusi Pertubuhan Peduli Insan Malaysia, Mohd Luqmanulhakim Mohd Redzuan berkongsi objektif utama setiap negara yang dipilih di dalam  Kempen Qurban4Ummah tahun ini yang mensasarkan bantuan utama berbentuk makanan sama ada daging segar mentah atau makanan siap hidang yang akan diagihkan kepada anak-anak yatim, balu, orang-orang tua, orang kurang upaya yang kehilangan anggota badan akibat peperangan serta fakir miskin.

Selain dari pakej korban serendah RM800 yang akan dilaksanakan di luar negara, Peduli Insan juga amat menghargai semua pihak yang ingin berkongsi rezeki sempena Hari Raya Aidiladha ini. Justeru itu, inisiatif Sedekah Adha juga turut dilancarkan di bawah Kempen ini untuk rakyat Malaysia yang ingin menyumbang serendah RM30 sahaja.

Keistimewaan melaksanakan ibadah korban melalui Kempen Qurban4Ummah Peduli Insan adalah setiap peserta akan menerima gambar dan video sembelihan haiwan korban mereka yang akan dikongsikan secara digital serta sijil penyertaan korban sebagai bukti ibadah korban anda semua dilaksanakan dengan telus. Selain itu juga, Peduli Insan berharap para peminat serta rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan semasa Ikon Kemanusiaan Muhibbah mereka - Inteam, UNIC dan Ustaz Dr Zamri Mantop dapat memberi sokongan dan kebersamaan kepada golongan kurang bernasib baik di Syria, Palestin, Yaman serta di dalam Malaysia sendiri dengan mendaftar pakej korban ataupun melalui sumbangan Sedekah Adha.


Bagi mereka yang berminat untuk mendaftar korban, boleh pergi melalui pautan berikut: https://ezy.la/n5m

Manakala bagi mereka yang ingin menyalurkan sumbangan Sedekah Adha boleh berkongsi rezeki melalui akaun rasmi Bank Islam Pertubuhan Peduli Insan Malaysia bernombor 0704 3011 0620 82
MENGAPA NEGARA SYRIA, PALESTIN DAN YAMAN DIPILIH OLEH PERTUBUHAN PEDULI INSAN UNTUK KEMPEN QURBAN4UMMAH 2023?


SYRIA

1. Kira-kira 13 juta rakyat Syria terpaksa dan dipaksa untuk berpindah dan tinggalkan kediaman. Ini berikutan tempat tinggal mereka hancur terus mahupun separa hancur akibat serangan bom atau tembakan. Kemusnahan infrastruktur seperti hospital dan sekolah, ketiadaan sumber air, dan kemudahan lain.

2. 12.4 juta rakyat Syria bersamaan 60% daripada populasi penduduk negara itu menderita kekurangan makanan.

3. 90% rakyat Syria hidup dalam kemiskinan.

4. Syria dulu sebuah negara yang rancak dalam industry makanan, tapi sejak perang berlaku Syria menjadi negara ke-6 yang mengalami masalah krisis makanan.

5. Menurut laporan World Food Program(WFP), harga makanan di Syria naik 532% antara tahun 2020 hingga 2022 dan trend kenaikan ini dilihat terus meningkat.

6. Pelarian Syria paling ramai di Turki – 3.65 juta orang. Kemudian di Lubnan – 1.2 juta orang.

7. Kadar pengangguran: 55% atau lebih

8. Peperangan, kemerosotan ekonomi & keadaan inflasi yang teruk menyebabkan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Ini menyebabkan ramai yang menganggur tiada pekerjaan.

9. 90% rakyatnya hidup dibawah paras kemiskinan dengan hanya mampu memperoleh pendapatan kurang 1USD setiap hari.

10. Purata gaji penjawat awam di Syria adalah sebanyak 100,000 Pound Syria, bersamaan 23usd.

- Selepas 12 tahun krisis Syria berlaruatan, 6 daripada 10 orang rakyat Syria didapati kelaparan dan tak tahu bagaimana untuk mendapatkan makanan.

- Mengikut kajian pada 15 March, 2022

- 84% kanak-kanak terpaksa menjadi buruh demi sesuap rezeki

- 71% kanak-kanak terpaksa berkahwin awal dengan harapan akan mendapat kehidupan yang lebih baik.

- Di Jordan, lebih 40% kanak-kanak tak ke sekolah semata-mata mahu bekerja bagi membantu keluarga mencari makanan dan melangsungkan kehidupan.

- Kanak-kanak Syria kekurangan zat makanan.

- Wanita ramai yang menjadi balu apabila suami mereka terkorban ketika perang Syria tempoh hari. Mereka terpaksa membesarkan anak-anak yang masih kecil sendirian.

- Rakyat Syria yang berada di dalam Syria dan juga pelarian Syria hanya berpeluang memakan daging cuma setahun sekali. Itu pun kalau ada yang sudi melakukan korban di sana dan ada rezeki mereka untuk menerima daging korban pada tahun itu.

 

PALESTIN

1. Kadar penggangguran semakin meningkat. Sekitar 60% rakyat Palestin tak mempunyai pekerjaan.

2. Kebanyakan rakyat Gaza tak mampu laksanakan ibadah korban. Bermakna, kebanyakan daripada mereka tak mempunyai lebihan wang.

3. Ekonomi Gaza sangat merunsingkan akibat daripada pengepungan dan sekatan ekonomi oleh Israel.

4. Siri-siri serangan yang dilakukan oleh Zionis Israel juga membuatkan kehidupan mereka huru hara, memerlukan banyak duit untuk membina semula rumah dan tempat perniagaan yang telah runtuh.

5. Penternak juga terkesan akibat kekurangan permintaan dan pembelian haiwan korban membuatkan mereka kerugian besar.

6. Melaksanakan ibadah korban di sana adalah antara bukti solidariti dan kebersamaan kita bersama rakyat Palestin yang bermati-matian mempertahankan Al-Aqsa & Masjid Al-Aqsa.

7. Akibat tangan zalim Israel, ramai yang telah menjadi balu & anak yatim. Mereka terpaksa menjalani episod kehidupan yang sangat sukar.

 

YAMAN

1. Krisis kemanusiaan terburuk abad ini

2. Sejak perang lebih 9 tahun, 4.1 juta rakyat Yaman telah menjadi pelarian di negara sendiri dan 21.6 juta rakyat Yaman kini sangat memerlukan bantuan kemanusiaan.

3. The Global Hunger Index kini meletakkan Yaman sebagai negara yang paling teruk berhadapan krisis kelaparan.

4. Berjuta-juta kanak-kanak Yaman mengalami malnutrisi (kekurangan zat nutrisi yang teruk). Di sesetengah kawasan, 95% kanak-kanak di situ berhadapan malnutrisi.

5.  2.2 juta kanak-kanak Yaman di bawah umur 5 tahun kebuluran.

6. Dalam masa yang sama, hospital-hospital di Yaman telah dibanjiri oleh kes-kes kanak-kanak kekurangan zat. Malah hospital di sana juga tak dapat berfungsi dengan baik. Mereka kekurangan tenaga pakar, tenaga kerja dan juga kewangan.

7. 1.3 juta wanita Para wanita mengandung dan menyusukan anak juga gagal mendapat zat yang sepatutnya pada sepanjang tahun 2022 sahaja. Mereka juga mengalami malnutrisi.

8. Harga makanan di Yaman meningkat 60% berbanding tahun lalu.

9. Peperangan membuatkan ramai yang kehilangan tempat tinggal, terbunuh, tertindas, dan kehilangan pekerjaan.


 

KESIMPULAN

1. Pelarian Syria, rakyat Palestin dan Yaman kini terpaksa hidup bergantung harap kepada bantuan kemanusiaan sahaja. Tanpa bantuan, sukar untuk mereka meneruskan kehidupan.

2. Sepanjang tahun mereka hidup dalam kelaparan.

3.  Kebuluran telah membunuh banyak nyawa di Syria, Palestin dan Yaman.

4.  Berpeluang makan daging hanya setahun sekali, pada Aidiladha. Itu pun kalau saudara seagama dari negara luar sudi melakukan ibadah korban di sana. Dan jika direzekikan keluarga mereka menerima agihan daging korban yang dilakukan. Sebab jumlah mereka terlalu ramai, sedangkan jumlah yang melakukan ibadah korban di sana tak menentu.

5. Mereka adalah golongan yang benar-benar memerlukan. Benar-benar fakir. Makan untuk meneruskan kehidupan, bukan makan untuk kenyang seperti kita.

6. Daging-daging yang mereka terima betul-betul untuk dimakan oleh keluarga mereka yang kelaparan. Bukan menjadi lebihan dan lama tersimpan seperti di dalam peti sejuk beku rumah kebanyakan kita.

Bagi mereka yang berminat untuk mendaftar korban, boleh pergi melalui pautan berikut: https://ezy.la/n5m

Manakala bagi mereka yang ingin menyalurkan sumbangan Sedekah Adha boleh berkongsi rezeki melalui akaun rasmi Bank Islam Pertubuhan Peduli Insan Malaysia bernombor 0704 3011 0620 82

Terima kasih sudi baca   

7 comments:

 1. Ohh dear .. it's truly sad to read this sharing here especially those suffering countries . Hope things will improve better over time then for all. Thanks for sharing the contact of the korban registration & those wish to donate. Cheers SiennyLovesDrawing

  ReplyDelete
 2. Good sharing, this is really good for all Muslim to order from. Keep it up

  ReplyDelete
 3. Sebenarnya banyak lagi platform macam ni for those yang nak jalankan ibadah Qurban time Raya Haji nanti kan! Great juga go with these looking at the summary yang sis listkan!

  ReplyDelete
 4. ibadah yang sangat dinantikan.. samada akikah mahupun kurban.. harga yang ditawarkan d isni cukup berbaloi dan perkhidmatan juga sangat menyakinkan.

  ReplyDelete
 5. Inilah antara perkembangan teknologi yang memberi manfaat besar dalam kehidupan kita sekarang. Dalam dunia digital ni, semuanya boleh diuruskan dengan pantas dan mudah. Jadi, bagi mereka yang berminat untuk menjalankan ibadah Qurban, tak perlu risau lagi. Cuma perlu cari platform yang sesuai dan ikut langkah-langkah yang diberikan.

  ReplyDelete
 6. Bagus ada platform macam ni, will share to my Muslim friends

  ReplyDelete
 7. interesting, cuma harga agak mahal sikit, ada option lain yang lebih murah di luar negara

  ReplyDelete