Aug 10, 2019

Tempat Wajib Singgah di Melaka | IMilky, Kota Laksamana



Siapa yang tahu Yaya memang peminat air bubble, mesti selalu nampak Yaya share kat IG story. Yaya memang pencinta air bubble dari sebelum viral lagi okay. Sekarang ni bila viral aduh penat nak beratur tau hihihi tapi meriah dan seronok sebab ramai suka minum air yang sama. Yaya mengaku Yaya minum air bubble seminggu sekali (omg jauhkan diriku dari kencing manis no no no). Haritu masa short vacation kat Melaka, tak sempat nak jalan-jalan banyak tempat. Kebetulan kawan kita ajak pergi IMilky yang baru beroperasi awal Ogos haritu terus ajak my boba's hunting partner pergi ke IMilky cawangan Kota Laksamana. Mujur Shawn pun suka try dan minum air boba. Boleh dikatakan kitorang dah hampir rasa semua air boba yang viral tau ;) 



Ini merupakan antara menu signature di IMilky. Tak sabar nak cuba!


Masa Yaya datang memang dah ramai orang juga sebab lunch time. Boleh tahan juga orang ramai tapi Yaya suka dengan susun atur perabot dan suasana kedai. Memang sangat cozy dan rileks je kalau nak chill minum bubble tea dengan kawan-kawan :)


Ni bahagian dalam kedai. Sederhana besar tapi sangat selesa!


Brown Sugar Bubble Milk
RM 12.90

Of course I nak cuba menu Top 1 di IMilky tak lain dan tak bukan ialah Brown Sugar Bubble Milk! This gonna be my next favourite bubble milk sebab rasanya yang sangat sangat sedap bagi citarasa tekak dan sanubariku! Mesti ramai kata ala semua bubble milk rasa sama je. Tapi IMilky menggunakan susu segar khas 0% gula dari Australia tau. Memang terasa segar susu dan manis yang just nice sahaja bila diadun bersama brown sugar. Tips nak minum bubble milk disini, korang kena goncang dulu selama 15 saat dan biarkan ianya sebati sebelum sedia diminum! 


Bubble Milk Tea
RM 9.90

Bubble Milk Tea ini sesuai buat pencinta milk tea yang klasik boleh minum yang ni. Mula-mula sebelum famous variasi yang lain, menu ni yang menjadi kegilaan ramai orang hee


Grapefruit Juice & Green Tea
RM 11.90

Bagi mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat, kalau nak cuba kelainan korang boleh try minum Grapefruit Juice & Green Tea ni. Masa mula-mula minum Yaya tak kacau sebati so memang rasa kepahitan padu la hahaha. Kena kacau betul-betul bagi seimbang baru minum! Memang rasanya sangat fresh sebab mereka blend sendiri grapefruit tau. Bukan guna pati atau kordial buah.


Strawberry Milk
RM 13.90

Strawberry Milk yang sangat cute warnanya! Untuk mereka yang suka minum air yogurt, Yaya suggest korang untuk try Strawberry Milk ni. Rasa Strawberry Milk ni tersangatlah sihat. Boleh bayangkan dia blend strawberry segar, ketulan ais dan juga susu segar tanpa gula? Yes itulah rasanya. Harganya pun sangat reasonable. 


Taro Milk
RM 13.90

Yang ni merupakan favourite ramai juga! Taro Milk yang diinspirasikan dari keladi manis yang di import dari luar negara ini dikisar sebanyak 80% dan baki 20% lagi merupakan ketulan keladi yang boleh dikunyah semasa korang minum. Kalau boleh bayangkan makan bubur chacha haa camtulah rasa dia tapi ni lagi sihat sebab menggunakan susu segar. Kalau lapar dan dalam masa yang sama nak minum, boleh try Taro Milk! 


Kita tengah feeling minum Brown Sugar Bubble Milk. Love ^_^


Lupa nak bagitahu, istimewanya di IMilky, mereka akan tutup dengan lapisan plastik dahulu sebelum diletakkan penutup sebenar. So tak adalah tumpah sebelum diminum. Memang sangat convenience untuk mereka yang clumsy hohoho dan juga parents yang nak in trend sambil minum bubble tea, sambil dukung anak :p


My super recommended menu mestilah Brown Sugar Bubble Milk hihi. Ada lebih 40 menu minuman yang menarik di IMilky tau so jangan lupa cuba :p


Bersama Ms. Joey yang merupakan boss lady di IMilky cawangan Kota Laksamana, Melaka. Cantik betul dia ^_^


Jom tengok video Yaya dengan team "Makan Apa Tu?" mencuba signature menu di IMilky! Macam-macam reaksi masa first time sedut ke mulut! Yang pastinya, sangat berbaloi! ;)


IMilky MY
Lokasi IMilky :
No 6, Jalan KLJ 9, Tmn Kota Laksamana Jaya, 75200 Melaka
Business hour : 12pm to 1am
Contact : 011-17583668




Terima kasih sudi baca

Jul 17, 2019

Review : NUViT MoistLoc Hydrating Skincare Series Untuk Keremajaan Kulit



Hai korang! Siapa tengah struggle dengan masalah kulit muka yang kering? Samalah kita! Even Yaya dah minum air segelen pun, rasa macam tak puas hati kenapa still macam ada kulit mengelupas hmm rasanya mungkin sebab perubahan cuaca dan seharian duduk kat ofis dengan air cond yang sejuk, muka pun jadi kering. Kalau minum air sahaja tak cukup, kita kenalah ambil inisiatif rawat dari luar pulak kan?


Sebelum ni Yaya pernah guna rangkaian NUViT Anti-Acne yang tersangatlah bagus gila terutama Acne Purifying Gel yang mana meredakan keradangan dan mengecutkan jerawat kita dalam 24jam sahaja! Sekarang Yaya teruja nak try NUViT MoistLoc Hydrating Skincare Series mereka yang baharu pulak. Rangkaian kali ini pula memberi fokus kepada penghidratan kulit dan rawatan dari dalam kulit untuk menambah baik skin-barrier pada kesihatan kulit muka kita.


Jenama NUViT adalah produk penjagaan kulit dari Taiwan yang mengkhususkan kepada penjagaan kulit dengan elemen bahan yang berkualiti tinggi dan berkesan yang mana ianya menggunakan teknologi klinikal dengan ekstrak berasaskan tumbuhan semulajadi. Rangkaian NUViT MoistLoc menggunakan rumusan ekstrak tumbuhan semulajadi, bebas alkohol dan tidak menyebabkan alergik.


Untuk mendapatkan kulit yang sihat, lembap dan hidrat lebih lama, NUViT MoistLoc Hydrating Skincare Series menggunakan 3 prinsip iaitu, 'Repair, Rejuvenate and Revitalize' . Berikut adalah produk yang terdapat dalam rangkaian NUViT MoistLoc Hydrating Skincare :
  1. MoistLoc Hydrating Double Action Cleansing Milk
  2. MoistLoc Hydrating Toner
  3. MoistLoc Hydrating Crystal Serum
  4. MoistLoc Hydrating Active Gel

Menyasarkan kulit yang letih dan kering, bahan utama CeraHA + ™ yang merupakan gabungan unik Ceramide, Viola Tricolor Extract dan Hyalusphere® PF berkesan membantu:

  • Merawat dan memulih skin-barrier yang rosak 
  • Mengaktifkan peredaran lembapan kulit secara mendalam
  • Mengekalkan kelembapan secara optimum untuk penghidratan yang tahan lama
  • Membuatkan kulit lebih anjal
  • Menyegar dan melembutkan kulit muka



MoistLoc Hydrating Double Action Cleansing Milk
RM 27.90
Bahan-bahan: Camamides, POLLUSHIELD ™, Licorice


Pencuci muka yang lembut ini sesuai untuk semua jenis kulit dan berfungsi secara 2 dalam 1 yang mana ianya boleh menanggalkan make up harian dan mencuci dari dalam. Selain itu, pencuci muka ini juga boleh melembutkan, membaiki, menghidrat dan melindungi kulit daripada kerosakan yang disebabkan habuk disekeliling kita.


Cara guna : Sapukan ke kulit yang basah dan urut secara perlahan, bilas dengan teliti dan keringkan tanpa menggosok kulit muka. Gunakan sebagai pencuci muka setiap hari pagi dan petang untuk kulit kering.  Berfungsi untuk menanggalkan make up harian, kotoran pada kulit dan menghidrat kulit.



Review dari Yaya : Best! Sangat lembut bila kita gunakan pada kulit muka. Mungkin kerana formulasinya yang berasaskan susu, membuatkan kulit muka terus rasa soothe gitu tanpa membuatkan muka rasa kesat selepas mencuci. Walaupun function dia 2 dalam 1 sebagai penanggal make up, tak sesuai untuk mereka yang ber-makeup tebal ya. Yang tu memang kena buat double cleansing ;) So far kalau setakat make up pergi ofis tu memang okay. Ianya tidak berbuih dan juga tak ada bau wangi. Berbau natural sahaja :)



MoistLoc Hydrating Toner
RM33.90
Bahan-bahan : Botanical extract complex, Vitamin B5, HA Complex



Siapa yang suka tak pakai toner tu, lepas ni kena disiplin pakai toner tau sebab ini juga merupakan basic skincare yang paling utama. Terutama untuk mereka yang mengalami masalah kulit kering, penggunaan toner sangat penting untuk membaiki skin-barrier kita yang rosak akibat penggunaan bahan kimia yang bahaya pada kulit muka (produk timbang kilo sebelum ni), suka tonyoh muka kuat-kuat time pakai skrub dan macam-macam lagi. So dengan penggunaan MoistLoc Hydrating Toner, ianya akan elokkan semula skin-barrier, menghidrat, mengekalkan keseimbangan pada kulit, melembutkan kulit dan menggalakkan rangsangan kulit yang sihat.


Cara guna : Selepas menggunakan cleanser, tekapkan secara lembut kapas bertoner pada seluruh bahagian wajah. 


Review dari Yaya : Ianya berbau natural sahaja. Tidak memedihkan muka dan membuatkan muka kita terus segar selepas pakai! 



MoistLoc Hydrating Crystal Serum
RM60.90
Bahan-bahan : Licorice, Vitamin B3, HA Complex



MoistLoc Hydrating Crystal Serum berfungsi sebagai pelembab yang sangat mendalam bagi meningkatkan keanjalan kulit dan pemulihan kulit wajah kita. Selain menambah keserian wajah, ianya juga mengaktifkan peredaran dan keseimbangan air pada kulit bagi melicin dan melembabkan kulit muka.


Cara gunaSelepas memakai toner, ratakan serum ke seluruh bahagian wajah dengan urutan dan boleh tekan secara perlahan-lahan kulit wajah kita bagi memastikan serum menyerap dnegan baik. Gunakan pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.


Review dari Yaya : Super best! Tekstur yang ringan tetapi padu. Sangat cepat menyerap kedalam kulit. Ianya tak berbau dan tidak meninggalkan kesan lekit pada wajah. Yaya memang pencinta serum so MoistLoc Hydrating Crystal Serum akan jadi one of my favourite serum lepas ni hihi. Memang syok pakai serum ni lagi-lagi sebelum tidur. Bangun pagi nampak muka fresh je dan lebih soft dari semalam :p


MoistLoc Hydrating Active Gel
RM50.90
Bahan-bahan : Plantal extract complex, PatcH20™, Sacrum Algae, SymCalmin


Pelembab yang memberi ketahanan lebih lama pada kulit wajah dengan tekstur gel yang sangat menyegarkan. Memberi jaminan dengan mengekalkan kelembapan di tahap optimun, Hydrating Active Gel ini menjadikan kulit lebih kenyal dan anjal. Gel krim ini juga boleh digunakan secara ringan pada waktu siang dan digunakan sebagai mask pada waktu malam sebelum tidur. 


Ia berfungsi untuk memperbaharui sel kulit wajah dan memberikan penghidratan yang lebih tahan lama pada wajah secara mendalam. Selain mengekalkan kelembapan, wajah juga akan menjadi lebih berseri kerana formulasi bahan-bahannya yang baik untuk kulit. 

Cara guna : Sapu pada kulit muka yang telah dibersihkan selepas penggunaan utama seperti step sebelumnya. Ratakan pada keseluruhan wajah dan leher dengan urutan lembut.


Review dari Yaya : Sangat best! Gel dia walaupun nampak tebal tapi langsung tak membuatkan kulit kita rasa melekit atau tak selesa. Ianya sangat watery dan mudah menyerap kedalam kulit. Masalah kulit muka Yaya yang kering pun dah makin pulih. Lepas ni kena lebih berdisiplin kalau nak maintain muka yang moist! Yaya ada masalah kulit kombinasi yang mana berminyak di Zon T dan kering di kawasan lain. So masalah kulit berminyak di Zon T pun nampak makin okay. Mungkin gel ni dia balancekan keadaan kulit muka Yaya dan kawal minyak muka dari terlebih keluar hihi. Recomended!


Bagi mereka yang tercari-cari produk yang sesuai untuk merawat kulit muka yang kering, korang boleh cuba rangkaian NUViT MoistLoc Hydrating Skincare ni dahulu. Selain memberi kelembapan yang optimun, masalah jerawat pada kulit wajah Yaya pun dah berkurang. Kalau time datang bulan tu memang tak dapat den nak tolong sebab tu dari perubahan hormon hihi tapi yang penting cepat je muka elok balik lepas tu ;)




My most two favourite is MoistLoc Hydrating Crystal Serum and MoistLoc Hydrating Active Gel ❥


Untuk maklumat lanjut tentang produk NUViT:

Facebook: @Nuvit.Malaysia
Instagram: @nuvitmy
Product Info Line: 1800-88-3679



Terima kasih sudi baca

Jul 2, 2019

Promosi 2 Set Cuma RM10 di The Chicken Rice Shop Sempena Pembukaan Outlet ke-100




Hai korang! Siapa suka makan nasi ayam? Yaya memang favourite sangat nasi ayam tau! Menurun sampai ke Dahlia pun suka nasi ayam hihi. Kebetulan haritu Yaya nak lunch kat IOI City Mall Putrajaya tetiba nampak ramai orang beratur. Aikk ada apa ni entah-entah ada promosi terbaru dari The Chicken Rice Shop. Yaya pun dengan tak malu saja la tanya staff dia yang peramah kat situ. Memang betul pun ada promosi! :O


Rupanya promosi ini diadakan sempena pembukaan outlet mereka yang ke-100! Wah tahniah The Chicken Rice Shop! Semua pengunjung bertuah yang beratur awal dapat menikmati 2 Single Combo Meal Set dengan harga RM10 sahaja! Wowwieee~


Memang tak rugi beratur hee! Lagi best TCRS akan bagi Free Giveaway untuk mereka yang bertuah seperti Cooler Bag, Meal Voucher dan juga T-shirt istimewa sempena pembukaan outlet mereka yang ke-100 :D


10 Outlet yang mengambil bahagian dalam promosi ini ialah :

1. IOI City Mall
2. Mid Valley
3. Sunway Pyramid
4. Central i-City
5. Aeon Mall Shah Alam 6. KL Gateway
7. One Utama
8. Melawati Mall
9. SubangParade 
10. Sunway Putra Mall

Kalau korang ada di sekitar outlet yang Yaya senaraikan diatas ni, jangan ketinggalan untuk rebut peluang makan The Chicken Rice Shop okay! Jom ajak family dan orang tersayang sama-sama beratur bermula dari 12.30 tengah hari sehingga 1.30pm di outlet TCRS yang terdekat :p


Set Chicken Roasted memang sentiasa menjadi pilihan Yaya. Dalam set ni Yaya tambah ayam lagi sebab memang suka makan ayam roasted TCRS. Rangup-rangup kulit ayam dia fuhh hihi


Sambil-sambil makan tu sempat curi masa buat origami ayam comel TCRS ni. Terus rasa nak nyanyi The Chicken Rice Shopppppp .. Bukan Sekadar Nasi Ayam... Kok Kok Kok kok kok.... :p


Untuk maklumat lanjut :

Instagram : @thechickenriceshop
#JomSamaSamaMakan
#100TCRSOutlets
#TheChickenRiceShop 


Terima kasih sudi baca

Jun 10, 2019

Peraduan Ceria Raya Tampil Bergaya Bersama Pacific West



Maafkan muka Dahlia yang tak tahu nak express keterujaan pertama kali ke KL Tower :p



Hai Korang! Siapa pernah makan di Restaurant Atmosphere 360? Yaya berangan tau nak pi makan candle light dinner kat sana dan kebetulan haritu berpeluang mencuba menu mewah menggunakan produk berasaskan Pacific West. Sebelum ni memang Yaya pengguna produk Pacific West dan memang tidak asing lagi jenama ini dalam kehidupan Yaya hihi so bila dapat mencuba produk baharu dari mereka, memang Yaya excited la :p


Produk Pacific West menawarkan produk makanan sejuk beku yang boleh dimasak segera yang mana memang sesuai untuk mereka yang sentiasa sibuk dan mahukan sesuatu yang cepat dan sedap untuk dimakan. Untuk makluman, produk Pacific West menggunakan sumber laut seperti ikan, udang dan sotong yang segar dan berkualiti dalam penghasilan produk mereka.


Pacific West ini berasal dari Australia dan sudah berada di pasaran sejak tahun 1995 lagi fuhh time ni Yaya baru 5 tahun hihi. Produk Pacific West kini boleh didapati di 20 negara termasuk Malaysia dan pada tahun 2019, Pacific West telah memenangi kategori anugerah istimewa iaitu Convenience in Seafood Excellence Global 2019 yang diadili oleh Chef Professional dan Culinary Expert yang berasal dari Belgium, Perancis, Itali, Czeh Republik dan Hong Kong. Hebat sungguh! 




Jom kita tengok antara produk Pacific West yang berada di pasaran. Yang pastinya memang sangat sedap!






Menariknya produk Pacific West ini, korang tak perlu difrozekan sebelum masak, ianya boleh terus dimasak samada menggunakan minyak gorengan ataupun air fryer. Untuk mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat, korang bolehlah guna air fryer hihi. Yang penting sangat mudah penyediaannya ;)













Kalau nak lebih kreatif, korang boleh cuba mempelbagaikan produk Pacific West dengan resepi dan citarasa tersendiri. Macam hidangan kami yang disediakan oleh chef dari Atmosphere tempoh hari. Memang sangat menarik dan sedap dimakan!


Amuse Bouche: Toast Salmon Nigiri, Salt and Pepper Squid dengan Mentai Aioli


Appetizer : Popcorn Fish Satay dengan Peanut Sauce, Vietnamese Spring Roll dengan Breaded Torpedo Prawn dan Nuoc Cham


Kudapan yang sangat enak!



Soup : Dusted Baby Squid dengan Creamy Prawns Bisque. 


Sedap sangat sup ni!


MAIN COURSE : Cod Fish Fingers dengan Honey Tomato Sauce, Tempura Prawns dan Tempura Natural Calamari Rings dihidangkan dengan Vegetables Bouquet dan Parslied Crushed Potato








Untuk pengetahuan korang, Pacific West mengadakan Kempen Ceria Raya Tampil Bergaya 2019. Nak tahu apa yang best? Korang semua berpeluang untuk memenangi hadiah berjumlah sehingga RM40,000!  


KEMPEN CERIA RAYA TAMPIL BERGAYA

Kempen Ceria Raya Tampil Bergaya yang masih berlangsung sehingga 15 Julai 2019 ini menggalakkan kita dari pelbagai budaya untuk bersama-sama menyambut perayaan dengan gembira disamping berkongsi makanan yang menarik untuk dihidangkan kepada yang tersayang. Menerusi kempen ini juga, setiap masyarakat dapat memupuk hubungan yang erat dari setiap lapisan masyarakat tanpa mengira kaum.

Syarat nak join kempen ni senang je!

1. Beli mana-mana produk makanan laut Pacific West dalam satu resit dimana-mana outlet di seluruh Malaysia

2. Hantarkan bukti pembelian di nombor Whatsapp, 013-737 0176 berserta Tajuk Contest , “KEMPEN CERIA RAYA TAMPIL BERGAYA” , Nama, No IC, No Tel, Email dan Nama Outlet Pembelian.


Mudah kan? Mana tahu ada rezeki boleh menang Motor! Woww! :D


Yaya dikelilingi amoi yang sangat cantik memakai baju tradisional melayu. I'm so in love!!

Korang boleh dapatkan produk Pacific West ini di mana-mana Cold Storage, Sam's Groceria, AEON, AEON Big, Tesco, Giant, Sunshine, Village Grocer, Pasaraya Hero dan di mana-mana hyper atau supermarket yang menjual produk Pacific West.


Produk Pacific West telah melepasi piawaian keselamatan dan proses ujian makanan antarabangsa iaitu BRC, IFS, HACCP dan YUM. Paling penting, produk Pacific West telah mendapat pengiktirafan HALAL dan selamat untuk dimakan. Memang memudahkan bila ada makanan yang mudah dimasak dalam peti ais rumah. Bila-bila nak sesuatu yang mudah, cepat dan sedap dimakan, kita capai je Pacific West dalam peti yeayy! Jangan lupa join contest! J


Website:

Facebook:

Contact Number:
1800 888 389




Terima kasih sudi baca