Sep 18, 2019

Bina Potensi Diri Dalam Program Nak Ubah Hidup 2019 Bersama Dr Azizan Osman




Hai korang! Pernah tak korang terfikir sejenak apa yang korang dah dapat capai sehingga harini? Kalau bukan untuk diri sendiri pun, apa yang korang dah dapat sumbang kepada orang tersayang, family dan orang sekeliling?


Bagi Yaya sendiri, Yaya memang selalu positif dan suka play safe je dalam hidup ni. Tak berani nak ambil peluang sebab perasaan takut yang menebal dalam diri. Takut apa? Takut tak jadi, takut tak sempat, takut takde masa, takut orang tak suka, takut orang tak support haih macam-macam jenis takut lah. Rupanya Yaya masih tak cukup positif dengan diri sendiri. Kadang-kadang kita rasa keyakinan diri kita dah tinggi rupanya tak cukup tinggi lagi sebab banyak sangat KALAU dalam kepala. Patutnya apa nak takut kan? Redah jela!


Terpanjang pula mukadimah ni :p Sebenarnya bukan apa, semangat dalam diri masih berkobar-kobar lepas hadiri Program Nak Ubah Hidup anjuran RichWorks International Sdn Bhd di Setia City Convention Center (SCCC), Setia Alam, Selangor. Program 3 hari bermula 30 Ogos hingga 1 September 2019 ini telah dihadiri oleh seramai lebih dari 12,000 peserta dari seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura. 


Program Nak Ubah Hidup 2019 Bersama Dr Azizan Osman

Objektif penganjuran Program Nak Ubah Hidup ini ialah untuk membantu usahawan atau bakal usahawan untuk tingkatkan tahap potensi diri, tahap kehidupan dan tahap kewangan melalui bisnes yang berjaya dan menguntungkan. Sepanjang 11 tahun menganjurkan program dengan tujuan yang sama, apa yang kami lihat ialah semakin ramai orang faham bahawa hanya dengan perniagaan dapat membantu mereka meningkatkan tahap pendapatan, malangnya ramai yang memulakan dan menjalankan perniagaan tanpa ilmu yang betul. 


Akibatnya, ramai usahawan tidak mampu bertahan sehingga 3 tahun pertama dalam perniagaan. Ramai yang gulung tikar, mengalami kerugian dan ramai juga yang terpaksa menanggung beban muflis akibat perniagaan yang tak berjalan lancar seperti yang diinginkan. 


Atas sebab itu, RichWorks International bersama pengasasnya Dr Azizan Osman sedar bahawa ramai yang perlu dibantu. Memandangkan Dr Azizan Osman sendiri pernah lalui liku hidup yang sukar dalam membangunkan perniagaan, dan pernah bermula dengan hanya menjual sabun dan kelapa serta sering gagal dalam perniagaan beliau melihat ini sebagai peluang untuk beliau membantu lebih ramai orang lain. 


Apa yang menariknya, kegagalan beliau dalam bisnes sehingga beliau pernah berhutang beratus ribu dan terpaksa menggadaikan rumah ibunya bagi melunaskan hutang, dan pada saat itu beliau berjanji, bila beliau berjaya dalam bisnesnya nanti beliau akan membantu seramainya anak bangsa untuk menjadi usahawan berjaya dengan ilmu dan formula hasil dari pengalaman jatuh bangun dalam perniagaan dan ilmu yang beliau dapat dari mentornya di luar negara. 




Jika sebelum ini, jumlah penyertaan terbesar di satu-satu program anjuran RichWorks hanya sekitar 10,000 orang kehadiran peserta, tapi kali ini jumlah kehadirannya mencecah lebih dari 12,000 peserta hasil usaha kempen pemasaran dari Team RichWorks semenjak ianya dilancarkan 4 bulan yang lalu. Ini semua atas inisiatif Dr Azizan Osman yang nekad untuk berkongsi ilmu kejayaannya dengan orang lain yang mahu berjaya dalam bisnes kerana mereka tidak mahu lebih ramai usahawan terpaksa menanggung kegagalan dan beban hutang seperti yang beliau pernah alami satu masa dulu.  


Kepercayaan yang tinggi yang diberikan kepada RichWorks dan Dr Azizan Osman sendiri sebagai satu sumber utama dalam membantu usahawan tempatan membina bisnes yang berjaya. Ini juga terbukti dengan semakin hari semakin ramai peserta Program RichWorks yang berjaya membina bisnes sehingga mampu membuat jualan mencecah jutaan ringgit setahun dan ada antaranya telah mampu membina jenama terkenal seperti Nurraysa, Bantal Hotel DAG, Eskayvie, Hasnuri, Sabella, Rempah Mak Siti, Noor Arfa Batik, Jamumall, Najib Asaddok dan banyak lagi. 



Apa yang lebih menarik, program yang juga berlangsung pada tanggal 31 Ogos tarikh kemerdekaaan dan maal hijrah adalah sangat bertepatan dengan objektif penganjuran Program Nak Ubah Hidup di mana ramai peserta yang datang ini hadir dengan matlamat untuk memerdekakan diri dari belenggu hutang dan masalah ekonomi dan mahu berhijrah dari keadaan hidup yang ala kadar menjadi 10 kali lebih hebat dan luar biasa dari segi tahap kehidupan dan tahap kewangan. 


Program Nak Ubah Hidup ini juga dihadiri oleh selebriti tanahair seperti Chef Zam, Hanez Suraya, Mawar Rashid, Raf Yaakob, Noraniza Idris, Rafidah Ibrahim, Fadzli Zainal, Afiq Muiz, Fadzlun Abas dan ramai lagi. Dan pihak RichWorks juga telah menghantar jemputan khas kepada kakitangan Utusan Malaysia dan Media sebagai salah satu cara untuk mengenal potensi diri dan melihat ruang dan peluang dari sudut lain.


Masih terngiang-ngiang lagi gempita dewan di Setia City Convention Center yang Yaya hadiri tempoh hari. Memang meremang satu badan bila kita dalam kumpulan vibes yang sangat strong dan positif! 


Yaya memang dah lama nak join program Dr Azizan Osman ni tapi tak pernah berkesempatan lagi sehinggalah dijemput sebagai media. Memang sangat berbesar hati dan sanggup ambil cuti untuk luangkan masa seharian bagi menjana ilmu dan potensi diri. Rezeki Yaya juga Yaya duduk dalam barisan usahawan muda yang dah bergelar jutawan. Time ni Yaya duduk sebelah artis Noraniza Idris. Aura yang mereka bawa semua memang lain macam! Yaya sendiri pun ikut teruja dan sama-sama bergabung dalam vibes tu! Fuhh meleleh air mata kita wakk.. InsyaAllah ada rezeki nak sangat pergi lagi ^_^


Apakah Proses Pembaharuan Diri Dalam Nak Ubah Hidup & Berjaya?

Bagi Yaya sendiri, lepas Yaya menghadiri Program Nak Ubah Hidup tempoh hari, banyak perubahan positif yang dapat Yaya rasai. Kalau sebelum ni selalu rasa teragak-agak dan kurang keyakinan diri, Yaya jadi lebih bertenang dan mula yakin dengan kemampuan diri untuk lakukan yang tebaik dalam setiap keputusan yang Yaya ambil. Yaya ada masalah selalu rasa nervous untuk mulakan sesuatu.


Contohnya, Yaya dilantik untuk menjadi presentor aplikasi Kementerian di Kedah minggu lepas. Selalunya memang tiada masalah bagi Yaya tapi kalini tetamunya bukan calang-calang. Yaya kena present di hadapan Tuanku Sultan Kedah KBDYMM Al-Aminul Karim Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah dan YBM Saifuddin Nasution. Maunya Yaya tak cuak! Tapi aura Program NUH ni beri aura keyakinan yang lain kat Yaya. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Dapat pujian dari bos di HQ lagi hee malunya. Mungkin bagi korang alah biasa je tapi bagi Yaya benda ni besar tau untuk kehidupan Yaya sendiri :') 


Yaya harap dapat join lagi Program Nak Ubah Hidup ni akan datang. Mungkin next program nak bawa suami sekali hihi. Memang seronok dan confirm korang takkan menyesal! Tambah lagi untuk mereka yang sedang usahakan perniagaan. Korang lagilah wajib pergi! Balik tu korang akan bertukar menjadi orang lain yang lebih optimis, positif dan penuh keyakinan diri. *promise*


Terlepas program NUH 2019? Jangan risau dan cepat daftarkan diri untuk menjadi sebahagian dari peserta Program Nak Ubah Hidup 2020. Inilah masanya untuk korang keluarkan potensi diri! Sertai dengan mengklik pautan di bawah untuk menjadi yang terawal dalam NUH2020. Jom!




Terima kasih sudi baca

Aug 28, 2019

Obsess Cosmetics [Review] : 3 Produk Obsess Cosmetic Favourite Yaya



Hai korang! Haritu Yaya berkesempatan pergi ke Obsess Cosmetics Makeup Party yang diadakan di Lightbox, Sg. Buloh. Memang excited sangat bila tengok dekorasi parti yang sangat comel dengan gabungan warna putih, pink dan purple. Tetamu yang hadir pulak semuanya cantik-cantik sangat. Yaya sampai segan la nak masuk sebab rasa diri tak secantik diorang. Nasib baik ada beberapa kawan-kawan blogger kat sini so boleh la chill sikit :p


Obsess Cosmetics Makeup Party ini sebenarnya bagi meraikan kejayaan Puan Hafizatul Atikah Mohd Fauzi yang merupakan founder Obsess Cosmetics kerana berjaya membawa jenama Obsess Cosmetics sehingga ke Indonesia dan juga Brunei selepas mendapat sambutan yang amat menggalakkan di Malaysia. Selain itu, ini juga merupakan pertemuan ulung diantara agent Obsess Cosmetics yang lain. Memang meriah!


Cantik sangat Obsess Cosmetics Makeup Party ni! Tahniah buat penganjur hee


Ketika majlis pelancaran packaging baru Treatment Cushion Foundation oleh founder Obsess Cosmetics. Puan Hafizatul Atikah Mohd Fauzi ni baru berusia 29 tahun tau. Memang bangga sangat bila tengok anak muda mampu berjaya sehingga ke tahap ini.



Makanan kat party ni pun semua sedap dan comel sampai sayang nak makan :p


Ada booth makeup untuk semua gadis eccewah 


Ketika sesi games makeup menggunakan produk Obsess Cosmetics bersama tetamu. Memang lucu dan meriah hihi 


Apa dah jadi dengan muka akak ni :D


Beauty Box Obsess Cosmetics yang super best! < 3

Obsess Cosmetics Makeup Box Set ni merangkumi 6 jenis produk Obsess Cosmetics iaitu :
  1. Bite My Cushion Foundation
  2. Matte Lipstick 
  3. Brow Definer
  4. Loose Powder 
  5. Mascara
  6. Makeup Melt Away - Makeup Remover


Bite My Cushion Foundation (RM59.00)
Ingredients - Aqua, Cyclopentasiloxane, Titanium Dioxide, Propylene Glycol, Diisostearyl Malate, Talc, Isononyl Isononanoate, Caprylic / Capric Triglyceride, Glycerin, Polyglyceryl-4-Isostearate, Iron Oxides, Squalane (Olive), Dipentaerythrityl Tri-Polyhydroxystearate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Hexyl Laurate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystreate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogen Dimethicone, Stearic Acid, Alumina, Phenoxyethanol, Fragrance, Disteardimonium Hectorite, Aluminum Hydroxide, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Propylene Carbonate, Arctostaphylos Uva Ursi (Bearberry) Leaf Extract, Geranium Maculatum (Geranium) Oil, Ethylhexyl Glycerin.

Kini Treatment Cushion Foundation dah berwajah baru. Memang cantik, elegan dan nampak ekslusif sangat! Ada 3 pilihan warna iaitu Light, Medium dan juga Dark. Kalau nak tahu, Cushion Foundation ni antara produk Obsess Cosmetics yang paling laris tau.


Wajib ada dalam beg :p 


Review dari Yaya : Yaya suka dengan teksturnya yang sangat soft dan mudah mesra dengan kulit. Yaya punya ni warna Light. Memang dap dap 2-3 kali terus dapat cover parut jerawat tau. Bau dia macam aiskrim vanilla hee rasa nak makan je :p . Ianya juga berfungsi untuk cover dan menutup liang pori di muka. Bila pakai pun muka rasa ringan dan tak melekit. Paling penting, tahan lama dan tak mudah bercapuk. Yeayy!


Selain dari mudah untuk dibawa kemana-mana, ianya juga mempunyai kebaikan merawat kulit wajah dari dalam. Antara kandungan utama Bite My Cushion Foundation ini ialah serum Argan Oil, Geranium, Bearberry dan juga Vitamin E. Lagi best ianya juga mengandungi SPF 50. Kalau terlupa pakai sunscreen tak payah risau sebab function dia macam All in One ;)


Mudah meresap, tak berminyak dan tak melekit! Approved untuk semua mak-mak yang nak mudah makeup dan bersiap ;)


Brow Definer Triangular Brow Pencil (RM39)
Ingredients : Isopropyl Isostearate, Synthetic Beeswax, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax, Ceresin, Magnesium Aluminum Silicate, Tocotrienols (Vitamin E), Ascorbyl Palmitate, Mica, CI 77400, CI 77480, CI 77499

Apa yang Yaya suka sampai ketap gigi ialah sebab produk Obsess Cosnetics ni semua comel warna comel packaging comel ee geramm! Brow Pencil ni nampak macam lollipop kan? Hee ^_^


Review dari Yaya : Yaya paling suka fungsi 2 in 1 Brow Pencil macam ni. Senang tak bersepah dan hilang merata bila dia twin macam ni. Warna Brow Definer Triangular Brow Pencil dari Obsess Cosmetics ni pula just nice dan kena dengan warna kening Yaya. Yaya terus terang cakap Yaya memang tak pandai lukis kening. Tapi dengan adanya Brow Definer Triangular Brow Pencil ni rasa mudah sangat dan kening senang dibentuk. Tak adalah nampak sendu sangat kening tu hoho


Style Yaya lepas sikat kening tu Yaya lukis sikit je kat kening.


Kemudian rata dan sikat kemas kening sehingga puas hati (sendiri) :p


Mattely In Liquid Lipstick - Bunga (RM40)
Ingredients : Cyclopentasiloxane, Trimethylsiloxysilicate, Dimethicone, Isododecane, Polymethylsilsesquioxane, Diisostearyl Malate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Talc, Silica Dimethyl Silylate, Cera Alba (Bees Wax), Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Flavor, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Macadamia Integrifolia (Macadamia) Seed Oil, Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil May Contain +/- Titanium Dioxide (CI 77891), D&C Red No 28 (CI 45410) D&C Red No 6 (CI 15850), D&C Red No 7 (CI 15850), Iron Oxide Red (CI 77491), Iron Oxide Yellow (CI 77492), Iron Oxide Black (CI 77499)

Ada 7 warna Mattely In Liquid Lipstick dari Obsess Cosmetics ni iaitu Bandung, Ribena, Bunga, Katira, Carrot, Sirap dan Dodol.


Selalunya Yaya memang tak sesuai pakai mattely lipstick sebab bibir Yaya memang jenis kering (tak kira minum air berapa gelen atau pakai lip balm nanti sekejap dah pecah huhu). So Yaya memang hati-hati nak pilih dan pakai mattely lipstick. Tapi mattely lipstick dari Obsess Cosmetics ni nampak smooth dan cantik sangat!




Review dari Yaya : Memang cantik sangat koleksi warna Mattely In Liquid Lipstick dari Obsess Cosmetics ni. Bagi bibir kering macam Yaya, Yaya memang sapukan dahulu Vaseline Lips Therapy sebagai alas sebelum pakai Mattely Lipstick. Tekstur Mattely In Liquid Lipstick dari Obsess Cosmetics ni pun ringan dan tak melekit. Ianya juga senang dicuci dan mesra wuduk. So walla!


Makeup Melt Away - Makeup Remover (RM25)

Jarang jumpa makeup remover yang comel dan pratikal macam ni. Senang nak bawa kemana-mana terutama sekali nak pergi travel. Untuk perempuan yang solat time jalan-jalan kat luar, jangan lupa pastikan muka tu dah betul-betul bersih dari makeup sebelum ambil wuduk tau ;)



Senang dan mudah bila ada Makeup Melt Away - Makeup Remover dari Obsess Cosmetics ni. Senang je makeup nak tanggal even waterproof makeup. Sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif kerana kandungan oil dan micellar water yang mudah mesra dan menanggalkan kesan kotoran pada permukaan kulit.


Terdapat 2 lagi produk Obsess Cosmetics iaitu Too Smooth Too Resist Loose Powder (RM59) dan juga Chocolate Paste Insanely Long Mascara (RM40) yang boleh dibeli di Website Obsess Cosmetics atau agent sah mereka di seluruh Malaysia. 





Paling penting jangan lupa beli dan cuba sendiri Bite My Cushion Foundation yang best ni okay! Yaya nak belikan ibu pulak lepas ni. Sedap dia pakai kita punya haha 


Obsess Cosmetics New Travel Kit baharu ini cuma berharga RM99.00 sahaja. Untuk mereka yang suka travel, boleh miliki kit yang ekslusif ini untuk sentiasa kekal cantik setiap masa kemana juga aagituu. 

4 in 1 Set ini mengandungi :

-Treatment Cushion Foundation (5mg)
-Loose Powder (10mg)
-2 x Liquid Matte Lipstick (Travel Kit Edition)


Untuk maklumat lanjut :
Instagram : @obsess.cosmetics



Terima kasih sudi baca