Sep 22, 2022

Eskayvie i-Qids Booster Untuk Minda Anak-Anak Lebih Cergas dan Pintar

Hai korang terutamanya mommies yang ada anak kecil macam Yaya. Macam mana mommies buatkan anak tersayang kekal fokus ye? Bila Dahlia dah umur 5 tahun ni, ada juga sedikit kegusaran di hati kalau dia ketinggalan dalam tumbesaran berbanding rakan sebayanya. 


Kalau boleh kita nak anak kita sentiasa dalam trek dan seiring dengan keupayaan anak orang lain. Lebih-lebih lagi bila Dahlia pernah terkena jangkitan Covid-19 awal tahun hari tu. Risau juga kalau kena post covid simptom kan?


Antara perkembangan penting yang perlu diberi perhatian adalah seperti:

1. Fizikal

2. Persekitaran usus yang baik

3. Daya ketahanan badan

4. Pembelajaran

5. Perkembangan mata

6. Keupayaan untuk Fokus

7. Perkembangan Sosial

8. Perkembangan Emosi


Sekiranya 8 perkara ini ditekankan/diberi tumpuan rapi dalam perkembangan tumbesaran anak barulah boleh dikatakan kanak-kanak sebenarnya membesar dengan sihat dan menyeluruh.




Paling penting bagi Yaya, pastinya keupayaan anak-anak kita untuk fokus dalam sesuatu perkara. Kemahiran kanak-kanak untuk fokus sangatlah besar impaknya. Fokus dan kemahiran pendengaran merupakan asas bagi pembelajaran bahasa yang berkait rapat dengan kebolehan mereka untuk bercakap, berinteraksi dengan ibu ayah serta menerima dan mengikut arahan yang diberikan.

Yaya ada terbaca artikel mengenai perkembangan kanak-kanak yang perlu kita peka sebagai ibu bapa. Jom Yaya kongsikan tentang "Teori-teori Perkembangan" oleh Zainuddin Abu Bakar untuk renungan kita bersama ^_^


"Pengetahuan mengenai pertumbuhan dan perkembangan adalah sangat penting di dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk perancangan kurikulum dan mencipta teknik mengajar kepada semua pelajar di dalam pelbagai peringkat perkembangan. Pertumbuhan dan perkembangan merupakan dua proses yang saling berkait. Pengetahuan mengenai psikologi pertumbuhan dan perkembangan membolehkan guru memahami perkembangan konsep yang dicapai oleh kanak-kanak berbagai umur akan membolehkan guru merancang serta memilih bahan bacaan pada peringkat kesukaran yang paling sesuai. Guru perlu mengetahui jenis minat yang mungkin dibentuk oleh kanak-kanak berbagai peringkat umur untuk memberi dorongan agar penyertaan pelajar yang berkesan dapat dijayakan di dalam bilik darjah."

 

Menurut Sharifah Alwiah Alsagof matlama bidang psikologi pertumbuhan dan perkembangan adalah :

(a) Untuk beri pemerian yang paling tepat, objektif dan sempurna tentang asal-usul fungsi biologi dan psikologi dan seterusnya untuk menentukan jenis serta ciri-ciri perubahan umur di dalam fungsi-fungsi tersebut.

(b) Untuk memahami makanisme, proses dan penentu penentu tingkah laku.

(c) Untuk meramal tingkah laku.


Definisi Pertumbuhan

"Kamarudin Husin (1997:4) pertumbuhan bermaksud suatu perubahan yang boleh dinilai atau diukur satu peringkat ke satu peringkat perkembangan yang lain dari satu jangka masa ke satu jangka masa yang lain. Selain itu, pertumbuhan juga melibatkan perubahan darii segi kuantiti seperti berat badan, tinggi, lebar dada dan sebagainya yang dapat dilihat pada sesuatu organisma dengan jelas.

Menurut beliau lagi pertumbuhan juga melibatkan perubahan struktur dan fungsi tubuh individu dalam proses menuju kematangan. Menurut Karl Garrison dalam Murugiah, pertumbuhan merupakan perkembangan seseorang individu dalam bentuk saiz badan iaitu perubahan-perubahan otot, tulang, kulit, rambut dan kelenjar. Menurut Atan Long pula pertumbuhan adalah perubahan yang dapat diukur dari satu peringkat ke satu peringkat yang lain. 

Kuantiti pertumbuhan tersebut dapat dilihat dengan jelas daripada pengukuran yang dibuat dari masa ke semasa. Arnold Gesell dalam Kamaruddin Husin, mengatakan bahawa pertumbuhan manusia adalah mengikut corak yang dapat ditelah. Beliau berpendapat walaupun tidak terdapat dua individu yang benar-benar serupa tetapi semua kanak-kanak yang normal cenderung untuk mengikuti susunan pertumbuhan secara umum yang terjadi pada manusia."

 

Definisi Perkembangan

Perkembangan boleh didefinisikan sebagai perubahan tingkah laku yang tersusun dan teratur. Semua perubahan dalam perkembangan ini akan membantu individu dalam proses mencapai kematangan. Perkembangan merupakan perubahan kualitatif yang tidak dapat diukur secara kuantitatif. Perubahan menunjukkan sifat yang berbeza daripada tahap perkembangan yang terdahulu.

Perkembangan juga adalah sebagai perubahan pada struktur, pendapat dan tingkah laku individu. Ia terhasil daripada fungsi biologi, faktor pemakanan dan pengaruh alam sekitar.

Perkembangan juga merupakan perubahan yang bersifat kualitatif tetapi dapat dilihat dengan membandingkan sifat yang terdahulu dengan sifat yang terbentuk. Dengan kata lain, perkembangan boleh juga dianggap sebagai proses di mana individu itu mencapai kematangan, pengukuhan dan kestabilan.

Menurut Crow dan Crow, perkembangan merupakan perubahan secara kualitatif serta cenderung ke arah lebih baik dari segi pemikiran, rohani, moral dan sosial. Manakala menurut Karl E. Garrison, perkembangan adalah dihasilkan daripada tindakan yang saling berkaitan di antara perkembangan jasmani dan pembelajaran. Sementara D.S Wright dan Ann Taylor mentakrifkan perkembangan sebagai perubahan yang berlaku dalam warisan hayat (baka) dan organisasi kepada struktur organisma dalam keadaan saling berkait serta berhubung dengan pertambahan umur.

Atan Long menerangkan perkembangan merupakan perubahan yang bersifat kualiti. Perkembangan membawa seseuatu organisma keperingkat matang dan berterusan berlaku walaupun peringkat kematangan telah dilampaui.

 

Ciri-ciri Perkembangan

Antara ciri-ciri perkembangan ialah:

(a) Secara umumnya perkembangan berlaku secara berperingkat-peringkat iaitu bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa dan tua.

(b) Semua kanak-kanak mengikut perkembangan yang sama tetapi dalam kadar yang berlainan.

(c) Proses perkembangan bersifat berterusan iaitu sepanjang hayat seseorang individu itu.

(d) Perkembangan merupakan satu proses perubahan yang berlaku akibat tindakan yang saling berkait di antara perkembangan jasmani dan pembelajaran.

(e) Perkembangan dipengaruhi faktor baka dan persekitaran. Baka menentukan had perkembangan manakala persekitaran akan menolong perkembangan ke satu tahap maksimum.

(f) Perkembangan berlaku melaui perubahan dari segi bahasa, suara, tingkah laku, cara berfikir, komunikasi dan sebagainya.

 

Perbezaan antara Pertumbuhan dan Perkembangan?

Proses pertumbuhan dan perkembangan adalah dalam keadaan saling berkait yang meliputi perubahan dari segi jasmani, emosi, mental dan sosial yang dapat diukur dari segi kuantitatif dan kualitatif. Keselurauhan proses perubahan tersebut dinamakan sebagai penyuburan. Perbezaan yang nyata di antara pertumbuhan dan perkembangan dari segi jasmani, mental, emosi dan sosial.

 

Perbezaan antara Pertumbuhan dan Perkembangan

PERTUMBUHAN

PERKEMBANGAN

Jasmani

Tinggi, berat, saiz, pertumbuhan urat, saraf, gigi dan pancaindera

 

Jasmani

Kemahiran menggunakan anggota badan seperti berjalan, berlari dan sebagainya

Mental

Keupayaan berfikir berkembang termasuk perkara subjektif

 

Mental

Kemahiran menggunakan bahasa, perkataan angka, pemikiran dan penaakulan

Emosi

Perasaan sayang, suka, duka, marah dan sebagainya

 

Emosi

Berupaya menguasai perasaan dan mengawal perasaan

Sosial

Berinteraksi dengan keluarga, rakan sebaya jiran dan masyarakat

Sosial

Timbul kesedaran perbezaan jantina, disiplin kumpulan, peranan dan penyesuaian dengan rakan sebaya.

 

Teori-teori Perkembangan

Pengetahuan mengenai teori pertumbuhan dan perkembangan akan membolehkan kita mengenali pengaruh sesuatu teori terhadap sesuatu rekabentuk penyelidikan dan cadangan yang disyorkan untuk menangani kanak-kanak. Pembentukan teori-teori dipengaruhi oleh pandangan yang dipegang oleh pengkaji. . Teori-teori yang dikemukakan akan mempengaruhi tindakan ibu bapa, guru, ahli psikologi dan doktor perubatan kanak-kanak.


Yaya sebagai ibu sentiasa berusaha untuk pastikan Dahlia ambil makanan yang sihat dan seimbang. But kid is still a kid. Tak semua real food diorang nak makan. So bila ada alternatif untuk pastikan dia dapat khasiat yang baik untuk sistem tubuh badan, memang Yaya nak cuba! Yaya excited nak bagi Dahlia consume Eskayvie i-Qids selepas baca 6 Nutrisi Utama didalamnya. Yaya sendiri pun pengguna Eskayvie Diffenz tau! Cuma Eskayvie Diffenz ni untuk orang dewasa. Alhamdulillah memang serasi dengan Yaya dan Yaya belikan untuk ibu dan ayah Yaya sekali hihi.


Apa yang menarik tentang Eskayvie i-Qids?


Eskayvie kini didatangkan semula i-Qids dengan formulasi yang lebih hebat, rendah kalori, dan bebas gula tambahan! 

Lagi best, i-Qids kali ini dalam bentuk tablet kunyahan yang mudah untuk dimakan dengan rasa coklat yang lazat! Pasti menjadi kegemaran si cilik.

Yaya paling teruja dengan kandungan utama i-Qids ini yang turut diperkaya dengan Phosphatidylserine, Alpha -Linolenic Acid, Moringa, Prebiotik, Multivitamin & Mineral serta 22 ekstrak sayuran dan buah-buahan yang semestinya memberi kebaikan nutrisi untuk tubuh badan kanak-kanak.

Pola pemakanan yang kadang-kala sedikit kacau bilau (terutama anak yang mempunya ibu bapa berkerja) semestinya sedikit sebanyak mengganggu nutrisi yang seharusnya diambil oleh anak kita. Dengan i-Qids, insyaAllah ianya melengkapkan lagi nutrisi untuk anak kita.


Percaya atau tidak yang 90% Perkembangan Otak Kanak-kanak Berlaku Sebelum Usia Mencecah 5 Tahun?

90% perkembangan otak anak-anak bermula sebelum usia mereka mencecah 5 tahun. Manakala selebihnya berlaku selepas mereka berusia 5 tahun dan ke atas.

Ketika otak mereka sedang giat berkembang, ibu ayah perlu bekalkan mereka nutrisi yang lengkap bagi menyokong proses perkembangan otak yang sihat.

Pastikan anak-anak ambil nutrisi yang sangat diperlukan oleh otak. Antaranya seperti Phosphatidylserine dan juga Omega 3 yang terdapat di dalam i-Qids. i-Qids yang merupakan vitamin booster minda ini kaya dengan nutrisi yang boleh membantu perkembangan otak anak-anak.

i-Qids juga akan bantu untuk tajamkan minda mereka, dan buatkan mereka senang nak hafal pelajaran nanti.


Sebab itu pengambilan gabungan vitamin dan mineral amat penting untuk melengkap dan mengisi jurang nutrisi harian kanak-kanak. Ini 5 perkara penting yang anda perlu ketahui mengenai multivitamin dan mineral:

1) Menyediakan keseimbangan pemakanan
2) Melengkapkan keperluan nutrisi kanak-kanak
3) Menggalakkan penyerapan pencernaan & nutrien yang lebih baik
4) Menyokong kesihatan gusi, gigi dan kulit yang sihat
5) Membantu kesihatan tulang, memelihara sistem saraf dan fungsi otot.

Nutrisi adalah faktor penting dalam pertumbuhan kerana ia melibatkan semua yang diperlukan oleh tubuh untuk membina dan membaiki dirinya berasal dari makanan yang kita makan.

Diet yang seimbang yang kaya dengan vitamin, mineral, protein, karbohidrat dan lemak adalah penting untuk perkembangan otak dan tubuh.


6 Bahan Nutrisi Utama Untuk Otak Yang Sihat dan Minda Yang Cerdas:

● Phosphatidylserine (Serine)

● Alpha Linolenic Acid (ALA)

● 22 Buahan & Sayuran

● Moringa

● Prebiotik

● Multivitamin & Mineral

Banyak kan kebaikan 6 Nutrisi Utama dalam i-Qids ni? Yang pastinya, i-Qids berupaya untuk membantu perkembangan sel otak anak kita yang sedang meneroka dan mampu membuatkan anak kita lebih fokus dalam pembelajaran ^_^


Antara 6 Nutrisi i-Qids, Yaya kagum dengan khasiat Superfood Moringa. Banyak rupanya kebaikan Superfood Moringa ni.  Bagi Yaya, selain memberikan pendedahan kepada aspek pembelajaran, peranan nutrisi juga penting untuk menentukan kecerdasan otak si kecil. Sebab itulah, ibu ayah perlu perhatikan nutrisi penting pada menu makanan harian anak anda. Salah satu makanan yang memiliki manfaat terbaik untuk menyokong kesihatan otak anak-anak adalah Superfood Moringa.

Pasti ramai yang sudah biasa dengar mengenai Moringa atau turut dikenali sebagai Daun Kelor, sejenis tumbuhan yang mampu merawat masalah kekurangan nutrien dalam badan kerana bersifat antioksidan dan kaya dengan pelbagai nutrisi sehingga digelar sebagai Pohon Mukjizat! 😱

Malah, Daun Moringa juga mengandungi kandungan kalsium sehingga empat kali lebih tinggi berbanding susu dan amat membantu pertumbuhan tulang yang sihat.

Khasiatnya amat luar biasa apatah lagi untuk kanak-kanak yang amat memerlukan nutrisi mencukupi. Jika ibu ayah nak manfaatkan khasiat Daun Moringa untuk anak-anak, berikan je i-Qids setiap hari! Anak pun jadi lebih ceria dan bertenaga ♡



Yaya sebenarnya first time baca tentang Phosphatidylserine tau. Nama singkatan pun sedap Serine je hihi. Teruja juga ianya mempunyai banyak faedah yang baik dan semestinya boleh membantu meningkatkan kebolehan dan menangani masalah anak-anak kecil. Nak tahu faedahnya? Teruskan membaca :p

7 Faedah Phosphatidylserine :
  • Meningkatkan Memori
  • Mengurangkan Stress
  • Mengurangkan stres & masalah kemurungan
  • Mempercepatkan pergerakan signal maklumat
  • Tingkatkan fokus dan penyelesaian masalah
  • Menyokong aktiviti sukan
  • Mengurangkan simtom ADHD(attention deficit hyperactive disorder)




Rangsang perkembangan otak dan minda anak anda dengan berikan mereka formula sinergistik yang terbaik untuk :

🧠 Menyokong perkembangan sistem saraf
🧠 Menyokong memori dan daya tumpuan
🧠 Menggalakkan kebolehan minda dan kebijaksanaan
🧠 Menyokong prestasi sekolah dan pembelajaran

Berikan anak-anak anda i-Qids, vitamin brain booster yang lengkap dengan Serine, Alpha-Linolenic Acid, Multivitamin, Prebiotik dan 22 ekstrak buahan dan sayuran serta Moringa. Jom simpan stok kat rumah! Hihi


Bukti I-Qids selamat untuk di ambil oleh Anak Anak Kita


Sijil Nutritional Fact


Sijil Analisis Lemak



Sijil Bebas Steroid

Banyak kan sijil yang i-Qids? Jom mommies kita cuba beramal dengan i-Qids untuk perkembangan otak anak kita supaya lebih cerdas dan fokus untuk kebaikan mereka juga. Dalam masa yang sama, anak lebih ceria dan bersemangat untuk meneroka setiap hari!


Testimoni Pengguna I-Qids

Ramai dah ibu bapa diluar sana dah mencuba Eskayvie i-Qids dan banyak perubahan yang positif ditunjukkan oleh anak-anak mereka selepas mengamalkannya. 

Jom kita tengok apa kata ibu bapa yang dah mencubanya.


Dengan izin Allah, anak mampu hafal hadis dalam masa tak sampai beberapa minit selepas cuba i-Qids. Kawan-kawan anak pun teruja dengan perubahannya. Ibu sendiri gembira tidak terhingga dengan perubahan yang anak tunjukkan. 


Alhamdulillah anak dah tidak meragam lagi selepas  hari kedua amalkan Eskayvie i-Qids dan semakin tidak sabar nak pergi ke sekolah.

Jom tengok video Pengenalan Eskayvie i-Qids ♡



Jom dapatkan Eskayvie i-Qids untuk anak kita! Yaya pun nak simpan stok i-Qids untuk anak Yaya. Semoga anak-anak kita semua sentiasa sihat. cerdas dan fokus dalam pembelajaran mereka. Aamiin!


Untuk maklumat lanjut :


Terima kasih sudi baca    

Sep 15, 2022

Pak John Steamboat & BBQ IOI City Mall Putrajaya : Tak Pernah Jemu! Pilihan No 1 Kami Sekeluarga



Kalau siapa selalu nampak story posting Yaya, mesti korang tahu yang Yaya pencinta No. 1 Pak John Steamboat & BBQ. Yaya tak berkesempatan lagi pergi ke cawangan mereka yang lain. Hanya pergi di cawangan IOI City Mall Putrajaya sahaja sebab dekat dengan rumah dan juga tempat kerja hihi. Tak ingat dah berapa puluh kali pergi tapi sejak pertama kali makan pada tahun 2018, terus jatuh cinta dan tak jumpa lagi tempat lain yang boleh tandingi mereka sebab memang taste Yaya sangat dari dulu Pak John ni. 


Terbaharu Yaya pergi ni sebab bawa adik Yaya dan adik ipar kesana so boleh la ambil video dan ambil gambar lebih sikit. Selalu tak sempat ambil gambar sangat and hanya fokus makan sahaja :p Pak John ni memang favourite Yaya dan Shawn la. Kalau nak raikan something special dan makan sedap, kitorang memang suka pergi Pak John IOI. Lagipun kat IOI Putrajaya semua ada di bawah satu bumbung. Lepas makan boleh shopping barang dapur kat Lotus's.



Ada kenangan pergi sini masa tahun 2018 hihi




Yang ni tak ingat tahun berapa haha skema betul spec mata tu arghh *_*


Selain pergi dengan keluarga dan orang tersayang, dekat geng ofis pun Yaya promote ajak diorang makan sini haha semua dah terpengaruh and suka sangat makan sini.


With my beloved people ( ˘ ³˘)♥


Tempat yang luas, besar dan selesa pun menjadi keutamaan kenapa Yaya suka pergi sini. Yang ni gambar di bahagian luar. Memang spacious. Tapi lagi bagus kalau buat tempahan dulu kalau nak pergi ramai-ramai ye. Staf diorang sangat baik dan sangat membantu. Sebab tu suka datang sini (ღ˘⌣˘ღ)


Kalau ada anak kecil jangan risau ada juga makanan yang kids friendly. Yaya dengan anak Yaya suka sangat nasi goreng dia sedap hihi


Paling suka masukkan mee dalam kuah tomyam diorang! Slurppp

Kat sini ada 6 pilihan jenis sup tau! Ada perisa tomyam, ayam, ikan, udang, kimchi dan kari. Yaya tiap kali datang konon-konon nak try sup lain tapi end up pilih tomyam jugak haha 


Banyak pilihan kat sini!


Ada ayam perap, daging perap dan juga fresh seafood termasuk pelbagai pilihan bebola


Rambang mata nak pilih haha


Sudut paling favourite of course la diorang punya Premium beef, Lamb Slice, Abalone and Smoked Duck 
♥~(‘▽^人)


Arghh trowback gambar ni buat rasa nak makan lagi sedapnya bila grilled :') * ni ambil dekat kaunter belakang ye


Ada pelbagai jenis dan pilihan sos pencicah diorang. Memang terangkat laaa~!


Ada waffle, ABC dan Dim Sum jugak tau!


Ambil sendiri je aiskrim nyummy! Rindu aiskrim honeydew diorang tapi time Yaya pergi ni tak ada. 


Dessert pun ada eh banyak la! Memang food comma terus!




Sedapnyaaa itikkkk sedapnya lambbbb grilll sedapnya sedapnyaaaaaa *pengsan nangis nak pergi hari-hari kalau boleh. ya Allah cukupkan duit gaji kami nak pergi Pak John selalu please :')

Buffet Price List 2022 :

Weekday Buffet :

Lunch
Monday-Friday (11am - 5pm)
Adult (RM53.90)
Student,Senior Citizen/OKU (RM44.90)
Kids 6-12 years (RM31.90)

Dinner
Monday-Friday (5pm - 10pm)
Adult (RM65.90)
Student,Senior Citizen/OKU (RM49.90)
Kids 6-12 years (RM33.90)

Weekend Buffet :

All Day Long
(Weekends/Public Holidays/Fridays Night/Eve of Public Holidays)
Adult (RM73.90)
Senior Citizen/OKU (RM63.90)
Kids 6-12 years (RM38.90)




Mengences ye memang favourite hee. Korang boleh la try bawa orang tersayang kesini kalau belum pernah cuba. Pasti takkan mengecewakan.

Pak John BBQ, Dim Sum & Steamboat kini mempunyai 4 cawangan :
Great Eastern Mall
IOI City Mall Putrajaya
Tropicana Gardens Mall
Aeon Kota Bharu
Aeon Mall Shah Alam


Untuk birthday girl or birthday boy, ada good news untuk korang! Korang layak untuk dapat Free waffle cake siap ada birthday song tau! Dan pastinya free entry untuk kanak-kanak bawah 6 tahun ^_^


Kelebihan Pak John BBQ, Dim Sum & Steamboat :

 6 jenis sup (tomyam, ayam, ikan, udang, kimchi, kari), setiap meja boleh pilih 2 sup.
 Pelbagai pilihan sos homemade.
 Pelbagai pilihan menu masakan panas (nasi/mee/bihun/spaghetti)
✿ Pelbagai pilihan menu goreng (Nugget, wedges, tempura, popia, samosa)
 Pelbagai pilihan surimi, noodles, sayur, seafood & marinated items untuk steamboat & bbq
 Pelbagai pilihan dessert - waffle, ABC, buah-buahan

✿ Mendapat pengiktirafan HALAL JAKIM sejak dari tahun 2015


⭐ Pilihan Daging Hiris premium atau premium sliced meat (Ayam, Daging Premium, Daging Kambing Premium, Itik Salai, Abalone)
⭐ Pelbagai pilihan sushi homemade
⭐ Harga istimewa buat pelajar / warga emas / OKU

Promo :
♥️Birthday Promo - Birthday Girl / Boy dapat makan secara percuma & dapat Waffle cake secara percuma.
♥️Kanak-kanak bawah 6 tahun dapat makan percuma.

*tertakluk kepada terma dan syarat


Lokasi Yaya pergi:

GE-11 Ground Floor, IOI City Mall Putrajaya 
(bahagian luar)




Untuk Tempahan : 

012-9079969 (Faezah)
012-9022806 (Fida)
012-5350684 (Anne)


Terima kasih sudi baca