Mar 11, 2020

SeraiMas Kurma Hidayah Plus Penuh Dengan Khasiat Makanan Sunnah



Hai korang! Siapa kat sini penggemar kurma? Yaya memang suka makan kurma and paling favourite kurma jenis Mariami hihi sebab dia jenis kering-kering sikit. Kalau tak teringat time kecil-kecil dulu punyalah susah nak makan kurma sebab tak suka rasa dia sedangkan itu makanan Sunnah dan baik untuk tubuh badan. Bila tahu khasiat makanan Sunnah seperti Kurma, Madu, Buah Tiín dan Buah Delima haa baru reti nak belajar makan dan amalkan.


Yang bestnya sekarang ni lagi mudah dah ekspres. Tak payah nak beli satu-satu makanan Sunnah yang Yaya senaraikan tadi. Dah ada All in One! Tak payah kunyah atau kupas, boleh terus telan je hee. Haritu ada ternampak SeraiMas Kurma Hidayah di salah satu farmasi terkenal iaitu Caring Pharmacy. Fuhh bukan calang-calang ni kalau dah masuk farmasi ;)


SeraiMas Kurma Hidayah sinonim dengan jus mampu milik yang menggabungkan 6 Formulasi lengkap nutrisi bahan semulajadi iaitu Madu, Kurma, Buah Tiín, Kismis, Goji dan Delima. Formulasi terbaik bagi membekalkan nutrisi yang mencukupi untuk tenaga, meningkatkan tahap kesihatan serta kecergasan tubuh badan. Bahan yang terkandung dalam SeraiMas Kurma Hidayah bebas daripada gula sintetik serta tekstur dan rasa jus ini adalah dari manisan bahan semulajadi maka sesuai diamalkan oleh semua peringkat usia.

Nutrisi lengkap Bahan Semulajadi Gabungan 6 dalam 1 dengan Ciri-Ciri dan Kebaikan :
  •  Bahan semulajadi
  •  Selamat dengan sijil Halal dan sijil KKM
  • Bebas gula dengan Pemanis semulajadi
  • Meningkatkan tenaga
  • Bebas kolestrol
  • Melindungi bakteria baik
  • Penyelenggaraan kesihatan Keseluruhan untuk organ dan tubuh badan
  • Mudah untuk diambil dan larut dalam bentuk cecair
  • Penghadaman dan penyerapan nutrisi yang cekap
  • Peningkatan keselamatan untuk mengekalkan keaslian produk 


Siapa yang boleh amalkan SeraiMas Kurma Hidayah?
  • Ibu Mengandung
  • Kanak-kanak seawal usia 2 tahun
  • Lelaki dan Wanita 

SeraiMas Kurma Hidayah telah diiktiraf mencapai standard kebersihan, kualiti, keberkesanan & keselamatan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) & Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)  

SeraiMas Kurma Hidayah Jus Nutrisi lengkap; 

a) Tiada gula sintetik 
b) Penghadaman dan penyerapan nutrisi yg lebih cekap 
c) Pengguna selamat menggunakannya tanpa sebarang keraguan dan terhindar dari bahan-bahan yang terlarang 
d) Mempunyai sistem keselamatan verifikasi ketulenan produk yang mesra pengguna


Selain diiktiraf HALAL oleh JAKIM dan dijamin selamat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), produk SeraiMas juga telah mendapat anugerah Asia Pacific Super Health Brand 2018-2020 kerana amalan perkilangan yang baik. Tahniah SeraiMas! ^_^


Panduan Penggunaan 

1. Diambil 1 jam sebelum makan atau ketika perut kosong 

2. Dewasa: 2 kali sehari iaitu 2 sudu besar (30ml) 
        a) Sebelum makan pagi atau sebelum makan tengahari 
        b) Sebelum makan malam 

3. Kanak-kanak: 2 kali sehari iaitu 1 sudu teh (5ml)
        a) Sebelum makan pagi atau sebelum makan tengahari 
        b) Sebelum makan malam

4. Goncang dahulu sebelum minum 

5. Simpan ditempat yang kering dibawah 30 celcius 

6. Jika ada mengambil sebarang ubat atau makanan tambahan lain, jarakkan pengambilan selama satu jam 

7. Untuk mendapatkan keberkesanan yang efektif, amalkan 8 gelas air putih sehari 


Nyum-nyum sedap sangat SeraiMas Kurma Hidayah Plus ni!



Yaya nak sharing la dengan korang aktiviti seharian Yaya yang sangat super busy. Bangun pagi-pagi gosok baju kerja sendiri dan juga suami lepas tu siapkan beg Dahlia untuk kerumah pengasuh. Kalau rajin sikit Yaya siapkan bekal ke ofis. Style Yaya pula kalau sebelum pergi kerja mesti nak pastikan katil dah berkemas, rumah pun dalam keadaan kemas kalau tak memang semak mata balik kerja. Jadi kita kemas la mana yang mampu dahulu asalkan sedap mata memandang. Okay semua nampak terkawal sampailah kena hadap jammed setiap hari dari Cheras ke Putrajaya hahaha mental Yaya memang down sikit kalau jammed teruk kat Sg. Ramal tu so banyakkan berzikir dalam kereta sambil dengar radio Ikim :p


Sampai ofis pula buat check list untuk kerja yang perlu dibuat pada hari tersebut. Skop kerja Yaya ni dalam sebulan memang kerap turun ke lapangan untuk buat pantauan samada di Hypermarket, Supermarket, pasar basah dan juga kedai runcit dan pasar mini di sekitar Putrajaya. Kalau kena kedai yang takde aircond tu fuhh memang tercabar keimanan la haha. Kemudian balik ofis dan siapkan laporan harian yang diperlukan. Ingat lagi time tu Dahlia masih breastfeeding, memang lagi longlai la Yaya nak kena buat stok susu disamping beban tugas semasa. Bila waktu balik kita hadap jammed semula malah lebih teruk dari pagi tadi kuang3x. So boleh bayangkan sampai rumah Yaya dah lunyai macam sayur? Tenaga dan bateri flat habis! Hahahah



Bagi ibu berkerjaya atau suri rumah yang ada masalah macam Yaya yang sering kekurangan tenaga, jom kita amalkan SeraiMas Kurma Hidayah Plus untuk membantu mengembalikan semula tenaga yang hilang selepas aktiviti seharian. Yela waktu malam pun ibu-ibu masih berusaha berkhidmat untuk keluarga. Kalau badan rasa letih dan lesu, kita lagi mudah marah betul tak? Kosentrasi untuk keluarga tercinta pun sedikit sebanyak terganggu. Tak bestlah macam tu kan. Yaya ada terdengar pesanan dan titipan nasihat yang Yaya dengar dari radio. “Sentiasa cipta cinta kasih diantara keluarga untuk membentuk emosi dan akhlak yang baik sesama pasangan. As a result, anak-anak akan membesar sebagai orang yang hebat dari segi akhlak dan juga potensi diri”. Oleh itu, tunggak utama keluarga haruslah sentiasa bertenaga dan ceria kan? Hihi ;)


Jom kita tengok antara faktor utama kita Kekurangan Tenaga :

a) Dehidrasi dapat membuatkan kita merasa lesu dan letih untuk konsentrasi. Bahkan dehidrasi juga menyebabkan penurunan berat badan sehingga 3 peratus dari berat badan sebenar.

b) Penggunaan gajet sehingga larut malam. Memeriksa telefon bimbit sebelum tidur sangat berpengaruh terhadap aktiviti otak dan membuatkan kita susah untuk tidur. Selain itu, pencahayaan dari skrin telefon bimbit juga dapat mengganggu hormon tidur melatonin dan membuatkan anda keletihan keesokan harinya.

c) Kekurangan mineral zat besi berfungsi membawa dan menyalurkan oksigen ke seluruh tubuh serta membantu membersihkan sisa dari sel-sel tubuh kita. Jika kita kekurangan zat besi iaitu kurang dari 18 miligram sehari, tubuh akan merasa keletihan. Kadar zat besi yang terlalu rendah juga dapat menyebabkan anemia dan tentunya masalah kekurangan zat besi di dalam badan.


Oleh itu, ayuh bersolusi dengan Kurma Hidayah Plus yang mengandungi :

Kurma - kerana ia mengandungi kandungan nutrien yang tinggi. Antaranya gula semula jadi (fruktosa, glukosa, sukrosa) yang tinggi dalamnya, serat, kalsium, zat besi, serta vitamin.

Madu - satu sudu besar madu mengandungi 64% kalori dan bebas dengan kolestrol, lemak dan sodium. madu membantu dalam pengedaran darah dengan lebih baik dan bertindak sebagai penambah sel darah merah dan kadar oksigen di dalam badan seseorang. Dan sudah tentu, oksigen yang tinggi bermakna tenaga yang tinggi.

Goji - Vitamin B Komplex, perlu untuk menukarkan makanan kepada tenaga. Goji berry mampu meningkatkan tenaga dan menjadi ramuan alternatif bagi mengembalikan tenaga dan mengurangkan keletihan.


Boleh dapatkan produk Kurma Hidayah Plus di Caring Pharmacy dan toko-toko jamu berdekatan. Sebarang pertanyaan sila hubungi  ws +60 13 782 5282 (SeraiMas)

Untuk maklumat lanjut :

Whatsapp : +60 13 782 5282

#kurmahidayahPLUS  #kebaikankurmautkseisikeluarga #rajasegalaherba



Terima kasih sudi baca

Feb 27, 2020

Ephyra Plus Kini Berwajah Baru Dengan Tambahan Manfaat L-Cystein




Hai korang! Korang tahu tak yang Ephyra dah berwajah baru? Ya sekarang ni dah makin comel dan menarik dengan inovasi tambahan dan manfaat L-Cystein yang berperanan sebagai agen anti-penuaan! Yaya memang excited la sebab dengan umur yang nak masuk 30 tahun ni kalau boleh memang nak nampak awet muda je biar orang teka umur kita 27 tahun je lagi best kalau teka baru lepas grad haha overrr (ampun) :p. Inovasi baharu yang diberi nama Ephyra Plus ini sememangnya menambah kegembiraan buat peminat dan pengamal Ephyra sendiri. Siapa je taknak manfaat ditambah dalam satu sachet yang penuh kebaikan kan?


Kalau tanya Yaya sejak bila Yaya amalkan Ephyra, Yaya dah minum Ephyra sejak dari Premium pack lagi yang mana waktu tu time belum kahwin lagi uols. Memang syok la bila terus-menerus dapat effect positif lepas minum Ephyra ni sampai sayang nak habiskan hahaha. Bila tahu Ephyra Plus dah dilahirkan, terus excited ya nak cuba! *mata love love*. Selain dari kaum wanita, kaum lelaki juga boleh minum Ephyra ni tau! Ibu mengandung, berpantang dan menyusu pun boleh minum. Lagi best khas untuk mereka yang ada masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit kusam dan sebagainya memang sesuai sangat amalkan Ephyra ni.

Buat yang masih belum mengenali apa itu EPHYRA Plus? Jom Yaya share serba sedikit apa yang Yaya tahu..

EPHYRA PLUS atau dulu lebih dikenali sebagai EPHYRA PREMIUM, telah berada di pasaran sejak tahun 2012 tau. Dulunya kotak lebih besar dan mempunyai 30 sachet tapi sekarang ianya telah diberi nafas baru, di kecilkan supaya mudah di bawa kemana-mana (easy travel) dan satu kotak mempunyai 15 sachet. Jangan risau, even kotak dikecilkan tapi kandungan serbuk dalam sachet masih lagi sama iaitu 15g. Yaya suka rasa Ephyra Plus ni yang sangat sedap seakan sugus berperisa oren. Memang best! Untuk yang mengalami masalah kulit seperti jerawat, parut jerawat dan jeragat memang digalakkan untuk try. Bonus point, badan pun akan rasa lebih bertenaga, pelawasan semakin lancar dan hormon semakin stabil dimana period pun akan lebih teratur. All in one tau!


Formulasi EPHYRA Plus
  • Mengandungi lebih dari 10 bahan terbaik dari sumber semulajadi yang kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral.
  • Di tambah dengan bahan baru iaitu L-Cystein – agen utama antioksida
  • Peranannya dalam proses detoksifikasi dan meningkatkan kadar glutathione dalam badan, iaitu penting dalam perlindungan tisu badan dan mencerahkan kulit secara semulajadi.
  • Ia juga sangat bagus untuk melawan radikal bebas yang dapat melambatkan proses penuaan sekaligus dapat memberi keanjalan pada kulit.
  • L-Cystein digabungkan dengan Vitamin C dalam EPHYRA menjadikan ia sangat bagus untuk mencerahkan kulit, merawat masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit kusam, tona tak sekata, tingkatkan metabolism badan dan berikan tenaga yang berpanjangan.


9 Kandungan Utama + 1 Kandungan baru EPHYRA Plus (L-Cysteine):

Bahan-bahan yang terdapat dalam Ephyra Plus selain daripada L-Cysteine, ialah seperti Astaxantin, Gam Akasia, Salmon Ovari Peptide, Serbuk Tomato, Marigold Extract, Acerolla Cherry, Superberry ( Cranberry extract, Bilberry Extract ), Acai Berry dan, juga Kolagen Ikan Laut Dalam di mana ianya sangat bagus bagi membantu sistem badan menjadi lebih teratur, menstabilkan hormon dan meningkatkan tenaga agar tak mudah lesu dan penat untuk menguruskan hal-hal seharian. 


Cara Minum EPHYRA PLUS :

Cara nak bancuh Ephyra Plus ni sangat mudah tau. Tuang je 1 sachet Ephyra Plus ke dalam gelas atau shaker berisi air suam atau air sejuk dalam 180ml. Bagi Yaya mesti nak guna air sejuk hihi barulah rasa fresh lepas minum. Nak diingatkan, jangan guna air panas sebab ianya boleh mematikan nutrient yang ada didalam air tu. Lepas tu, kacau atau shake sampai larut dan biarkan dalam 1 sehingga 2 minit dan selepas itu boleh terus diminum.


Tips pengambilan Ephyra
  1. Amalkan minum EPHYRA Plus sama ada sebelah pagi (sebelum sarapan ketika perut sedang kosong) atau sebelah malam (sebelum tidur).
  2. Khasiat minum waktu pagi – Badan bergerak aktif dan dapat menyerap segala nutrisi, tenaga berpanjangan dan wajah berseri.
  3. Khasiat minum waktu malam – Badan menyerap segala nutrisi ketika tidur kerana badan sedang rehat, tidur lebih lena dan bangun pagi akan rasa segar, pelawasan makin lancar. *Rujuk gambar
  4. Kurangkan minum kafein, bagi mereka yang suka minum kopi boleh jarakkan masa pengambilan kopi – 1 jam selepas minum Ephyra
  5. Banyakkan minum air masak selepas minum Ephyra untuk hasil optimum

Siapakah yang sesuai amalkan EPHYRA PLUS?

Ada yang tanya Yaya, perempuan je ke boleh minum Ephyra Plus ni? Jawapannya, Ephyra Plus boleh diambil oleh kaum lelaki dan wanita yang berumur seawal 20an sehingga 50an. Amat sesuai bagi korang yang mempunyai gaya hidup yang sibuk dan mengalami keletihan yang berpanjangan. Juga boleh diambil untuk ibu yang sedang mengandung, berpantang dan menyusu untuk try minum Ephyra Plus ni. Untuk mereka yang menghadapi masalah kulit jerawat, jeragat, kulit kusam dan lain-lain pun sangat digalakkan untuk mengamalkan Ephyra Plus ini.



Antara yang menarik tentang Ephyra Plus ialah :
  • Membantu tubuh melawan radikal bebas, mencerahkan kulit, merawat masalah kulit seperti jerawat, jeragat, kulit kusam, tona tak sekata; meningkatkan metabolism badan dan memberikan tenaga yang konsisten.

  • Ephyra Plus merupakan nafas baru EPHYRA Premium Drink yang menjadi star product selama 8 tahun!

  • Dengan mengekalkan rasa lama yang sedap dan segar, EPHYRA Plus "ditambah" dengan manfaat L-Cystein yang merupakan antara agen anti-oksida & anti-penuaan terbaik di dunia!



Testimoni Yaya


Sebelum & Selepas

Korang boleh nampak keadaan muka Yaya yang penuh jerawat di dahi, hidung dan pipi tu? Tak tahulah salah makan apa atau salah guna produk apa tapi masa tu memang kalau boleh taknak keluar rumah dan nak bagi muka rehat je dari sebarang produk sebab takut bertambah teruk. Terus konsisten balik amalkan Ephyra dan tak sampai seminggu keadaan muka Yaya pun semakin pulih. Nak pergi event pun bertambah yakin lepas jerawat semakin kecut dan parut semakin pudar hihi. Kalau nak tahu, Yaya bermula minum Ephyra sebab terbaca yang ianya boleh membantu melegakan masalah eczema. Serius kata memang masalah eczema yang Yaya hadapi time tu agak teruk. Lepas minum Ephyra, masalah ezcema Yaya terus berkurang dan terus hilang! 


Yaya berharap eczema tu tak datang lagi sebab kita je tahu peritnya nak menahan gatal dan miang. Lagi sedih bila parut eczema tu lambat baik. Tapi lepas mengamalkan Ephyra, Yaya memang selalu yakin dengan produk ni kalau kawan-kawan ada masalah eczema ke apa, Yaya memang suggest produk ni kat diorang. 


Yaya ingat lagi 3 minggu sebelum majlis kahwin Yaya, Yaya memang konsisten mengamalkan Ephyra untuk pastikan kulit sentiasa dalam keadaan sihat dan terhindar dari penyakit macam demam bila penat sangat nak uruskan persiapan majlis. Yang lagi best, pagi-pagi nikah tu Yaya minum Ephyra je untuk persediaan majlis yang sangat sibuk satu hari tu. Mana taknya, pagi nikah, tengah hari bersanding dan petang pula terus outdoor photoshoot. Alhamdulillah tenaga Yaya masa tu sentiasa konsisten dan Yaya percaya itu juga berkat mengamalkan Ephyra. Fuhh harap korang baca pengakuan ikhlas ni. Sesungguhnya Ephyra memang sangat-sangat bagus. Siapa belum cuba, wajib cuba okay! ❤ 

Jom tengok testimoni yang lain pula ;)







Dari Ephyra packaging lama sehinggalah inovasi Ephyra Plus baharu, Yaya memang puas hati sangat dengan kebaikan yang Yaya dapat dari minuman berkhasiat ni. Paling suka sebab dia rasa oren sugus dan lagi best bila diminum sejuk dengan air Cuckoo! :p


Suka dengan tagline, "Shine & Bright with Ephyra" ❤ 


Ephyra juga telah mendapat kelulusan KKM dan diklasifikasikan sebagai makanan tambahan serta mempunyai Sijil HALAL dari JAKIM. Lagi kagum kerana produk ini pernah mendapat award bagi kategori Super Health Brand 2016-2018!

Harga :

- 1 kotak EPHYRA Plus (15 sachet) – RM 88
- 2 kotak EPHYRA Plus (30 sachet untuk penggunaan sebulan) – RM 176


Kaum wanita yang berkerjaya, surirumah mahupun mereka yang selalu sibuk dengan aktiviti harian, jangan lupa minum Ephyra Plus untuk mengekalkan kecergasan diri, kecerdasan minda dan juga tenaga sepanjang hari! Lagi pula sejak Yaya jadi mak-mak ni kan lagilah kena sentiasa jaga badan dengan menjaga kesihatan serta kecantikan diri luaran dan dalaman barulah suami sayang. Ehh :p 


Untuk maklumat lanjut :

Facebook : Ephyra Oceanlife2u
Instagram : @ephyra2u

Oceanlife Marketing SDN BHD
10-3, 3rd Floor, Block B, Platinum Walk,
No 2 Jalan Langkawi, Danau Kota Setapak,
53300 Kuala Lumpur.



Terima kasih sudi baca