Sep 11, 2014

Cabaran30Hari : Hari 11 : Kenangan lucu zaman kanak-kanak yaya


Assalamualaikum semua 



Salam Hari Ke - 11 #Cabaran30Hari.





Kecik kecik dulu yaya agak kak nam empat belas. Mengada sangat. Semua kehendak nak dituruti. Tapi saya anak yang baik. Selalu bantu ibu since jarak dengan angah 7 tahun. Boleh bayangkan manjanya macam mana? Haha. But still tak spoil lagi. Pernah la merasa dapat peksa nombor 1 pastu demand macam macam whoaa heaven.



Apa yang lucu eh. Sebenarnya banyak yang lucu tapi jenuh nak ingat.

Ok cerita yang ni ok lah kot nak kongsi. Tak berapa aib sangat. Haha

Ceritanya, masa kat kampung main masak masak dengan cousin tersayang semua. (Darjah 1 or 2 rasanya)

Rumah tok bak ada pokok cili padi kampung yang pure punya dekat halaman.

Yaya dengan inesen nya, cehh confident potong potong cili padi tu pakai pisau lipat ke pisau mainan tumpul tu tah dan bajet bajet chef wan macam dalam tv siap bagitahu resipi lagi time potong tu.

Lepas tu.. rimas rambut masuk mata.

-

-

-

-
Rasanya korang tahu kan apa jadi.

Yes. Dengan inesennya juga sapu tangan tadi ke arah muka. 

Lepas tu.. menjerit meracau racau,


"Ibuuuuu tolonggg buuuu mata kita butaaa buuu... Habislahhh... Butaaa... Ibuuuu tolongggggg... *sambil tangan menggapai gapai macam Kassim Selamat " . Tapi yaya lebih semulajadi dan epic.



Dan selepas berbelas tahun, cerita ini masih diceritakan sebagai kenang kenangan bersama Auntie Chom yaya. Sebab dia yang menyelamatkan yaya time tu. Ibu ayah entah pergi dating mana sampai hati.



Tu la salah satunya. Tapi sebenarnya banyakkk. Malu nak cerita. haha




Walaupun kita dah besar panjang, tetap jiwa keanakan kita tak lari walau sedikit mesti ada. Mengaku jela. hikhik





Terima kasih sudi baca  




#Cabaran30Hari

10 # Apa dalam beg tu?

17 comments:

  1. Comel je..mata masuk cili..jadi buta ek..? Tapi sakit tuuu...saya yang dah tua bangka ni pun mata masuk cili, meleleh air mata...pehhh tak tahan..hehe

    psss: tapi masih belum buta (comel laa yaya... :D)

    ReplyDelete
  2. Lucunyaaaa .. Hihi..

    ReplyDelete
  3. alaaaa sian diaaaa...tapi kat kalau pat pijar cili ni,kak sue dahtua bangka ni pun selalu gak terkena bhahahha..pastu dah macam org gila kat dapur hahhhaa

    ReplyDelete
  4. Fuhh cuba skrg try mcm tu.hahhaa konfemmmm konfemmm masuk fb dulu. :p

    ReplyDelete
  5. hahaha..meracau macam kassim selamat tu yang tak boleh tahan. nasib baik mata terang sampai sekarang...

    ReplyDelete
  6. saya boleh bayangkan raungan kena cili tu macam mana.....

    ReplyDelete
  7. Haha. Mesti comel sgt

    ReplyDelete
  8. Hahaha kelakarnyeee. Dapat bayangkan yaya meracau tu :p

    ReplyDelete
  9. pedih woo masuk cili dlm mata...kalau kt tgn pun dh terasa pedas, apa lagi mata..

    ReplyDelete
  10. Haii.. cakkk..
    done follow sini no. 1184..
    jom follow me back.. leh kita saling kunjung-mengungjung pasni kan..
    salam kenalan yea.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    kalau minat kucen meh le follow sini jugak..
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    mekasih.. =)

    ReplyDelete
  11. huhu.. comelynye yaya :)

    ReplyDelete
  12. alahai...how cutee...emmm..bhaahahaha

    visit and comment me back yea..nti senang i nk blogwalking..

    ReplyDelete
  13. good luck dgn cabaran 30 hari tu ^^

    ReplyDelete
  14. wah .. kena cili boleh buta hahahaa

    ReplyDelete
  15. haha kesian. btw saya pun pernah terkena cili kat mata. satu gak la menangis hehe

    ReplyDelete
  16. Hahah kelakar pula.. buta terus kena cili tu xD

    ReplyDelete