Nov 7, 2019

Rawatan Kesuburan Yang Berlandaskan Syariah di Sophea Fertility




Salam semua. Yaya rasa separuh dari pembaca blog Yaya ialah mereka yang dah mendirikan rumah tangga. Untuk yang masih belum berkahwin dan sedang membaca, mungkin boleh ambil intipati penulisan ini untuk rujukan dimasa akan datang okay ;) . Yaya percaya setiap pasangan yang berkahwin pasti inginkan zuriat. Zuriat sememangnya penyeri rumah tangga. Bagi Yaya sendiri yang memang sukakan kanak-kanak, Yaya memang tak sabar nak dikurniakan zuriat cepat yang mungkin dan selalu berdoa supaya dipermudahkan segala urusan untuk menimang cahaya mata awal. Kebetulan umur Yaya ketika berkahwin ialah 26 tahun. Bagi Yaya agak lewat dari kawan-kawan yang terlebih dahalu mendirikan rumah tangga.


Yaya ingat lagi sebulan pertama kahwin masih belum ada rezeki. Time tu memang sedih sangat (huhu tak patut betul). Tapi lepas tu Yaya bersangka baik dan teruskan berusaha serta banyakkan lagi pembacaan tentang kiraan waktu subur, pengambilan makanan yang berkhasiat dan juga paling penting ialah doa dan tawakal. Alhamdulillah bulan kedua perkahwinan Allah izinkan untuk Yaya mengandung. Masa tu Allah jela yang tahu betapa sebaknya diri ini. Dalam masa yang sama Yaya juga doakan rakan-rakan lain dipermudahkan urusan untuk mendapat rezeki zuriat.


Minggu lalu, Yaya berkesempatan untuk hadir ke majlis pelancaran Sophea Fertility yang bertempat di Petaling Jaya. Majlis yang diadakan serba ringkas tetapi meriah ini diserikan dengan bacaan Yaasin dan juga doa selamat bagi mengambil keberkatan atas pembukaannya. Sophea Fertility yang berlandaskan syariah ini menyediakan rawatan kesuburan kepada semua pasangan yang menginginkan zuriat dan juga menyediakan pakar wanita dan juga perawat wanita sahaja semasa proses rawatan dijalankan untuk keselesaan pesakit.




 Pengasas Pusat Kesuburan Sophea Fertility, Dr Wong Park Seng bersama Pengarah Perubatan Pusat Kesuburan SOPHEA, Dr Norazlin ketika di Majlis Pelancaran Sophea Fertility.


Dalam era serba moden yang canggih ini, selain dari rawatan tradisional untuk mendapat zuriat, terdapat juga rawatan moden seperti IUI dan juga IVF. Dua rawatan ini sangat popular dikalangan pasangan yang ingin menggunakan kaedah moden bagi mendapatkan zuriat. Sebelum itu apa itu IUI dan juga IVF?


IntraUterine Insemination (IUI)
IUI adalah teknik memasukkan sperma (yang lazimnya dicuci dulu) terus ke dalam ruang rahim. Air mani yang dikeluarkan menggunakan masturbasi akan dicuci untuk mengasingkan sperma yang elok. 
IUI meningkatkan peluang kehamilan secara mendekatkan jarak perjalanan sperma yang asalnya dari bahagian hujung faraj (jika secara hubungan seksual dan ejakulasi ke dalam faraj).

Sperma hanya perlu memulakan pergerakan dari ruang dalaman rahim menuju kedua-dua belah tiub falopio untuk sampai ke telur anda (jika berlaku ovulasi dan masuk ke bahagian penghujung tiub terbabit). Lazimnya, sebelum IUI dilakukan, doktor akan meningkatkan peluang tambahan secara merangsang pembesaran sebilangan telur menggunakan ubat kesuburan yang bersesuaian (sama ada pil atau suntikan).

In Vitro (IVF)
IVF menggunakan teknik membiarkan telur yang dicampurkan bersama sperma di dalam bekas khas dan dieram di dalam inkubator makmal, ini bermakna persenyawaan telur dan sperma berlaku di dalam bekas uji, bukannya di dalam tiub falopio.

Telur ini disedut dari ovari menggunakan jarum panjang yang dimasukkan menembusi faraj menggunakan bantuan imbasan ultrabunyi dan secara pembiusan penuh atau sedasi. Bagi menghasilkan telur yang banyak, rangsangan ubat kesuburan lazimnya diberikan mengikut protokol tertentu.

Sperma pula diperoleh secara masturbasi (sama seperti untuk prosedur IUI). Embrio yang terbentuk akan dieram untuk beberapa hari sebelum dimasukkan (lazimnya tidak melebihi empat berdasarkan usia anda) ke dalam ruang rahim (sama dialami seperti IUI namun dilakukan di dalam bilik bedah bersebelahan makmal IVF).


Embryologist yang berkhidmat di Sophea Fertility


Makmal untuk persenyawaan



Bilik dimana kaum lelaki akan mengeluarkan sperma sebelum sperma di ambil untuk disenyawakan.




Bilik pesakit yang dirawat. Sungguh tenang dan selesa.



Bilik pembedahan di Sophea Fertility



Surau juga turut disediakan disini bagi memudahkan umat Islam menunaikan solat





Bilik Dr Norazlin dimana pesakit akan berjumpa dengan beliau terlebih dahulu bagi mengenal pasti masalah sebenar pasangan yang sedang mencuba untuk mendapatkan zuriat




5 Sebab Kenapa Pasangan Perlu Mendapatkan Khidmat Kesuburan di Sophea Fertility :
  1. Sophea Fertility ialah pusat kesuburan berlandaskan Syariah yang pertama di Malaysia
  2. Hanya doktor dan perawat perempuan yang bertauliah sahaja yang akan melakukan pemeriksaan dan rawatan keatas pesakit
  3. Aurat pesakit akan sentiasa dipastikan terjaga ketika rawatan dilakukan
  4. Tempat mandi (bagi yang ingin mandi hadas besar selepas rawatan) dan juga ruang solat disediakan disini bagi kemudahan pesakit
  5. Kelengkapan dan suasana pusat kesuburan yang lengkap dan mesra pesakit bagi keselesaan semua yang ingin mendapatkan rawatan disini

Menggunakan tagline 'Melangkah Suci Menuju Impian', Sophea Fertility sentiasa berusaha memberikan yang terbaik dalam menyampaikan perkhidmatan mereka yang berlandaskan syariah dan hukum syarak.

Rawatan di Sophea Fertility merangkumi dari rawatan IVF sehingga ke hari ujian kehamilan, kos makmal meliputi ‘ICSI’, ‘Laser-Assisted Hatching’ dan ‘Blastocyst Culture (jika diperlukan), kos pembekuan embrio, kejururawatan, bilik pemulihan serta kos konsultasi doktor pakar.


Dr. Norazlin menyarankan pasangan suami isteri yang masih tidak dapat hamil selepas setahun berkahwin menjalani pemeriksaan bagi membolehkan tindakan awal dapat diambil.


Sesi soal jawab bersama media dari luar negara yang turut hadir di Majlis Pelancaran Sophea Fertility. Dr. Norazlin sedang memberi gambaran sebenar tentang proses persenyawaan menggunakan kaedah IUI dan IVF.



Bersama Dr Norazlin Rosli yang merupakan Pakar Perbidanan dan Sakit Puan di Sophea Fertility. 


Diskaun 10% untuk pelanggan bertuah

Berita baik untuk mereka yang ingin mendapatkan rawatan di Sophea Fertility, korang boleh menggunakan kod SPH01NOV untuk potongan 10% dari harga pakej yang ditawarkan disini. Diskaun ini hanya valid untuk pelanggan yang baru mendaftar sahaja dan bukan pesakit yang sedia ada dan sah sehingga 31 Disember 2019.


Untuk maklumat lanjut :

Facebook : Sophea Fertility
Instagram : @sophea_fertility

Alamat : 106, Jalan Gasing, Seksyen 5
46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Careline : +6016 739 5006
Tel : +603 7622 8622

Waktu Operasi :
Isnin - Jumaat : 7.30am to 5.00pm
Sabtu : 7.30am to 1.00pm
Ahad & Cuti Umum : TUTUP



Terima kasih sudi baca

Nov 4, 2019

Pudarkan Parut dan Jeragat Dengan Rawatan Dermapen di Dr Medispa & Wellness




Hai korang! Siapa suka pergi buat facial? Seronoknya muka kita dibelai-belai dan dimanja-manja kan? Dah lama rasanya Yaya tak buat rawatan muka. Pernah ternampak Dr Medispa & Wellness kat Jalan Reko ni dulu time hantar Dahlia ke class Excel Qhalif tapi belum berkesempatan lagi nak pergi. 


Akhir bulan Oktober haritu baru rasa teringin nak pergi sebab Yaya perasan muka Yaya ada masalah kulit kering lepas tu ada parut jerawat yang susah betul nak hilang. Stress okay bila pakai make up ketara betul ada kulit mengelupas. Sedangkan kita dah minum banyak air, pakai moisturizer yang bagus dan lain-lain. Dalam gambar ni memang muka tak pakai make up langsung sebab dah ready nak terus buat facial hihi. Yaya pergi waktu malam lepas maghrib camtu memang tenang je suasana. 


Jom tengok sekitar dalaman Dr Medispa & Wellness dekat Jalan Reko Kajang ni dulu hee



Antara bilik rawatan yang ada disini. Ada pemisah bahagian bagi keselesaan pengunjung yang mendapatkan rawatan. Oh ya. Lelaki dan perempuan yang ada masalah kulit wajah boleh dapatkan rawatan disini ya!



Terdapat juga ruang menunggu yang selesa untuk tetamu

Korang pernah dengar pasal rawatan Dermapen atau Microneedle? Yaya memang dah tahu lama mengenai teknik ni siap dah beli demaroller sendiri tapi sampai kesudah tak berani nak buat sendiri kat rumah. So better kita serahkan pada yang pakar haha!

Rawatan Dermapen in sangat sesuai untuk individu yang mempunyai masalah wajah seperti :
  • Parut berlubang/ kawah
  • Jeragat
  • Jerawat
  • Tona tidak sekata
  • Pori besar 
  • Wajah kusam dan tidak bermaya
  • Whitehead & blackhead 


Tapi kenapa perlu buat rawatan dermapen dan rawatan lain di DR MEDISPA AND WELLNESS ?

Ini kerana :

✔ Pengasas DR MEDISPA & WELLNESS adalah Doktor Perubatan dan Pakar Aesthetic.
✔ Mereka teliti akan kebersihan sebelum, semasa dan selepas rawatan.
✔ Skill dan teknik berbeza mengikut keadaan kulit muka seseorang.
✔ Serum yang sesuai.
✔ Selesai sesi rawatan akan diberikan consultation skincare yang sesuai dipakai secara PERCUMA.

Antara kelebihan Dermapen:
🌸 Menghilangkan parut jerawat dan segala jenis parut dengan cepat dan berkesan (seawal rawatan pertama dah boleh nampak perubahan)
🌸 Menghilangkan parut berlubang, jeragat dan kedutan
🌸 Menghasilkan sel kulit baru yg lebih lembut & menghaluskan liang roma kasar/ terbuka
🌸 Memperbaiki tekstur kulit dan tona kulit tak sekata
🌸 Menghasilkan kolagen kulit, membuang sel-sel kulit mati & mencerahkan kulit


Ok jom kita start! Sebelum tu, kalau nak tengok IG Stories yang Yaya buat masa proses rawatan, korang boleh KLIK SINI


Selepas pembersihan wajah, buang whitehead dan blackhead dilakukan, beautician akan sapu numb cream di seluruh wajah korang untuk memberi effect kebas pada muka sebagai persiapan sebelum rawatan Dermapen di lakukan



Muka dibalut dan tunggu selama 20 minit untuk memberi kesan kebas yang lebih efektif pada muka


Selepas sapuan pelincir, rawatan Dermapen terus dimulakan. Jarum yang digunakan adalah bermula dari 0.5cm sehingga 2.0cm mengikut ketahanan dan juga masalah wajah korang.



Sempat senyum ya haha. Kalau tanya Yaya sakit ke tak, bersalin lagi sakit hahahaha. Masa ni memang tak rasa sakit sebab effect kebas tadi. Lepas kebas dah habis rasalah sakit sikit. Beauty is pain kan? :p


Selepas selesai proses Dermapen tadi, wajah akan direhatkan dengan menggunakan LED Mask bagi tujuan menyahkan bakteria, memberi keanjalan dan penyerapan yang lebih berkesan. Selepas tu, wajah akan disapukan serum dan vitamin :)


Harga Rawatan ialah RM280 untuk satu sesi tapi Dr Medispa & Wellness selalu buat harga promosi tau! Kena rajin check page mereka okay!


Untuk mereka yang mempunyai masalah parut dalam pada wajah, jangan ingat sekali je dah terus okay tau. Rawatan haruslah dilakukan secara berkala bagi kesan yang lebih optimum. Tapi Yaya memang puas hati selepas berberapa hari memang boleh nampak perubahan yang sangat positif pada wajah Yaya ^_^


Ini adalah gambaran semasa healing process dari Hari Pertama sehingga Hari Ketujuh selepas rawatan Dermapen















Dalam tempoh 7 hari ni memang Yaya cuma gunakan sunscreen sahaja untuk melindungi wajah. Memang tak pakai make up langsung semasa healing process. Yaya rasa parut jerawat makin pudar, parut dalam makin rata, liang pori makin kecil dan muka glowing walaupun cuma pakai sunscreen. Memang seronok la hihi :)


Pakai make up pun terus rasa lebih confident! Yeayy lepas ni maybe Yaya akan buat lagi rawatan Dermapen di Dr Medispa & Wellness sebab memang puas hati. Staff dan beautician mereka juga sangat baik dan sentiasa bagi layanan tiptop kat pelanggan mereka. Love sangat! ^_^


Untuk Maklumat lanjut :

Facebook :

Instagram :

Alamat :
Dr Medispa & Wellness
No 6-1, Jalan Reko Sentral 6, Reko Sentral,
43000 Kajang, Malaysia

No Tel :
03-87331980 
013-770 6708