Sep 17, 2020

Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump | Sangat Memudahkan Para Ibu!



Hai semua! Yaya excited nak share benda best yang akan memudahkan semua para ibu menyusu samada ibu berkerjaya mahupun surirumah yang merupakan EP mom (Exclusive Pumping mom). Yaya teringat pula masa time Dahlia dulu. Terkejar-kejar nak buat stok susu anak ikut time. Yelah sebab nak kena pastikan tengah free sekejap baru boleh buat sesi mengepam. Kadang-kadang tu tiba-tiba ada kerja urgent alamak terpaksa berhenti dan dahulukan kerja yang hakiki. Akibatnya? breast bolah jadi bengkak sebab tak kosongkan betul-betul. Sakit tau kalau teruk sangat boleh sampai demam :(


So apa apa langkah yang kita boleh ambil untuk menangani bengkak susu kerana kesibukan masa selain daripada mengikut jadual pam? 


Inilah jawapannya! Yomums Hands-free Breastpump! Percaya tak ianya sangat ringan dan sangat memudahkan para ibu untuk menggunakannya? Paling best, ianya juga sangat senyap semasa digunakan. Haa lepas ni tak risau kalau nak kena attend meeting dan dalam masa yang sama kita boleh juga pam susu! Yeayy seronoknya! ^_^


Hadir dengan warna baby pink dan baby blue, mestilah Yaya pilih warna pink my favourite hihi



Paling suka sebab takde tiub bagai. Sambungkan semua ni and terus dah siap dan sedia untuk buat stok susu! 


Antara item lain yang ada di dalam 1 set Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump.



Kelebihan Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump :

1. Mudah digunakan
- Kecil, ringan dan boleh diselitkan di dalam bra sahaja tanpa mengganggu para ibu di dalam tugasan harian.

2. Senyap
- Pam pada bila-bila masa termasuk ketika meeting bersama bos! Jangan risau kerana bunyi dan getarannya sangat perlahan sehingga langsung tak didengari orang sebelah pun ;)

3. Hands-free
- Yes! Ni function yang paling Yaya suka! Selain daripada mudah dibersihkan, mudah dipasang dan tiada tiub atau wayar yang diperlukan, mommies juga boleh pam sambil drive kereta, sambil makan mahupun sambil berblog :p

Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump menggunakan Food grade PP + silicone materials, BPA Healthy and odorless. Pastinya selamat untuk kegunaan mommies dan paling penting untuk baby.


Cara penggunaan pun sangat mudah dan senang :
  • Klik power button
  • Terdapat 2 mode iaitu Mode Urutan dan juga Mode Sedutan (Yaya suka pilih mode urutan dahulu dalam 5 minit baru beralih kepada mode sedutan)
  • Mempunyai 5 tahap sedutan (daripada tahap paling lembut dan paling kuat, mommies cuma tinggal pilih sahaja mengikut keselesaan mommies)


Lepas dah guna, transfer susu ke dalam botol atau storage bag dan basuh peralatan (kecuali motor breastpump) sehingga bersih untuk penggunaan seterusnya nanti. 


Kapasiti susu boleh mencapai sehingga 120 ml atau 4 oz ++ 


Review dari Yaya : Such a life saver! Omg memang sangat-sangat pratikal untuk mommies yang selalu busy tapi dalam masa yang sama nak memenuhi tanggungjawab sebagai ibu untuk bagi susu ibu (you know breastmilk is the best milk ever for our baby especially under 6 months). Boleh juga sambil susukan baby, kita pam yang disebelah lagi untuk mengelakkan pembaziran susu. Since now Nuha Jasmine dah sebulan lebih dan minggu depan Yaya dah start masuk kerja, memang handsfree breastpump macam ni sangat memudahkan kerja Yaya nanti. Most of the time Yaya kerja di luar bangunan so masa drive boleh curi masa sekejap pam susu yeayy! Lepas ni dah tak risau nak attend meeting sambil buat stok susu. Even haritu masa pergi event, Yaya standby je bawa Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump ni dalam beg and on the way balik rumah (event hampir 3 jam) lepas tu dah rasa dada tak selesa, sebelum bengkak susu, dalam grab car pun kita boleh pam tau ;). Khas untuk EP mom juga, korang dah tak perlu risau nak buat stok susu baby everywhere and anytime! Yaya sangat recommend Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump ni untuk mommies yang tengah cari breastpump sesuai untuk kegunaan sepanjang masa. ^_^


Yaya bagi 5 bintang untuk Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump! Sangat recommended! 


Ada berita baik! Sekarang tengah ada promo RM499 sahaja untuk 2 unit Yomum's FIT Wearable Handfree Wireless Breast Pump (harga asal RM299 untuk satu unit) so mommies boleh pakat share dengan kawan beli sama-sama dan dapat jimat RM99! ^_^


Untuk maklumat lanjut :

Facebook : YomumsOfficial
Instagram :   @yomumsofficial

Pembelian juga boleh dibuat di :




Terima kasih sudi baca

Sep 11, 2020

Mamaway Baby Sling | Pengalaman Pertama Kali Menggunakan Baby Sling



Hai korang! Haritu Yaya ada buat IG stories lepas tu ramai tanya okay ke pakai baby sling? Susah tak nak pakai? Baby selesa ke? Tak boleh guna carrier biasa ke? Dan macam-macam lagi soalan dari mommies hee. Yaya pun seronok je sebenarnya sebab kita sebagai ibu sama-sama belajar mana yang terbaik untuk anak tersayang kan.


Sebenarnya Yaya pun pertama kali baru nak berjinak-jinak guna baby sling hihi. Time Dahlia dulu memang langsung tak pernah guna baby sling sebab bagi Yaya macam leceh nak siapkan baby sling ni sebelum guna. In fact, baby carrier pun Yaya jarang guna bila Dahlia dah habis fasa newborn dia. Time pergi travel dan jalan-jalan ke Cameron Highland, Jepun dan Indonesia baru Yaya sewa baby carrier dari mereka yang buat servis ni. Kitorang suami isteri lagi selesa guna stroller sebab rajinnnn sangat nak tunggu lif! Hahaha (read : malas dukung) -.-'



So untuk baby Nuha Jasmine kali ni Yaya nekad nak guna baby sling sebab berpantang kali ni tak strict sangat macam dulu. Hari ke 45 terus meronta-ronta nak keluar jalan dah haha adoi ampun. Yaya mula buat survey baby sling apa yang sesuai untuk baby Nuha dan Yaya jatuh hati dengan Mamaway Ring Sling Carrier! Ada banyak pilihan design dan corak menarik. Yaya of course la pilih warna yang ceria macam Rainbow ni hee ^_^ (Boleh klik SINI kalau nak tengok)



Banyak rupanya kebaikan menggunakan Baby Sling ni antaranya :

1. Baby kurang menangis
Bila baby sentiasa dalam baby sling, mereka akan rasa relaks dan juga boleh tidur lebih cepat dan lena. Posisi baby yang lebih rapat dengan ibu membuatkan mereka merasa lebih selamat.

2. Baby menjadi lebih bijak
Bila bawa mereka keluar berjalan, mereka lebih menerokai dunia luar selain berada di rumah. Tapi pastikan sentiasa amalkan SOP yang ditetapkan tau!

3. Membentuk emosi menjadi baby yang lebih baik
Sudah tentu baby akan merasa lebih selamat apabila berada di dalam dakapan si ibu sentiasa. Emosi mereka juga akan lebih tenteram lebih-lebih lagi boleh mendengar degup jantung ibu. Hello baby kenal tau heart beat ibu mereka. Yelah dah 9 bulan dalam perut kan hihi

4. Ideal untuk menyusukan baby dan berfungsi sebagai nursing cover
Baby sling ni ada banyak kegunaan dan cara nak pakai tau. So ianya juga memudahkan para ibu untuk menyusukan anak mereka biarpun di tempat awam.

5. Mengurangkan kesakitan dan selamat untuk pinggul bayi
Selain dari mengelakkan ibu sakit belakang apabila mendukung bayi terlalu lama, penggunaan baby sling juga melindungi pinggul bayi yang masih lembut. Untuk pengetahuan, Mamaway Baby Sling telah mendapat kelulusan dari International Hip Dysplasia Institute (IHDI) sebagai “hip-healthy” product.


Mamaway Baby Sling ni comel je dan mudah dibawa kemana-mana tau. Lagi best ianya menggunakan jenis kain yang berkualiti premium bagi menjamin keselamatan dan keselesaan bayi. Ianya juga memudahkan kulit baby untuk bernafas dengan selesa dan juga boleh menyerap peluh dengan baik.


Label jenama Mamaway 


Penggunaan baby carrier haruslah mengikut umur dan kesesuaian baby. Tak boleh guna sebarangan tau. Yaya ada nampak parents yang gunakan carrier yang tak sesuai untuk anak mereka. Ada yang sampai tergantung kaki baby tu aduhai kesiannya mesti baby tak selesa. Paling risau ianya boleh memberi efek tak baik dalam jangka masa panjang.


Panduan untuk penggunaan baby wearing. Yang bahagian kiri cara pemakaian yang salah dan bahagian kanan adalah cara pemakaian yang betul. Kalau korang ada nampak parents yang guna cara salah, cepat-cepat tegur dengan baik okay :)


Sebab Nuha masih berumur bawah 3 bulan, jadinya pemakaian secara penuh macam ni adalah yang paling sesuai sekali. Berat Nuha pun dah makin semangat so nampak agak membulat disitu supaya dia dalam posisi yang betul dan selesa.



Kain dibahagian tepi tu boleh dilaras mengikut keselesaan kita. Time ni Yaya selempang naik sebab saja-saja haha


Yang ni gambaran di bahagian belakang


Seronok sangat Nuha tidur dari datang sampai balik hihi selesa sangat dia dalam Mamaway Ring Sling Carrier ni.


Kalau nak tahu, ring dari Mamaway ini sangat berkualiti yang mana telah diuji dan ianya mampu menampung berat sehingga 50kg tau. Mampu tak mampu nak kendong jelah! Haha


Review dari Yaya : Omg best rupanya pakai Mamaway Ring Sling Carrier ni! Like best gila! Tak payah susah-susah nak tolak stroller dalam mall. Lagipun Nuha kecil dan ringan lagi memang sesuai guna baby sling macam ni. Mula-mula memang berpeluh sikit nak fahamkan cara pakai sebab Yaya first time kan tapi bila dah pandai wah syoknya 2-3 minit je dah siap pasang hihi. Lagi pula leher, kepala dan tulang baby macam Nuha masih lembut lagi so memang sesuai guna baby sling macam ni je. Nuha seriously tidur lena sangat dari kitorang sampai, pergi makan, shopping, jalan-jalan makan aiskrim dah tak larat jalan baru balik pun still tidur lagi. Dalam kereta baru dia bangun dan susukan hee (Tips bawa baby keluar : Susukan kenyang-kenyang sebelum sampai so dia akan tidur lena dalam carrier sepanjang kita jalan. Tips lain sila bawa baby kat tempat yang ada air cond supaya dia dan kita sama-sama lagi selesa hihi). 


Kenapa rasa macam first time letak gambar family dalam blog eh? Haha

Khas untuk pembaca blog Yaya :

🔥Guna code ✨MAMABLOG-YAYA✨untuk menikmati diskaun RM25 untuk pembelian lebih RM180 😘⁣


Contoh demo pemakaian Mamaway Baby Sling Koala Position untuk newborn


Yang ni pula contoh demo pemakaian Mamaway Baby Sling Koala Position untuk baby 3-6 bulan ke atas


So, Yaya memang sangat recommend untuk parents yang tengah cari baby sling yang sesuai, beli je Mamaway Baby Ring Sling ni okay! Ada banyak lagi corak dan design cantik untuk korang pilih. Boleh tengok di https://my.mamaway.com/ ^_^


Untuk maklumat lanjut :

Facebook : Mamaway Malaysia
Instagram : @mamawaymy


Terima kasih sudi baca