Sep 23, 2016

Eau Thermale Avène | Meredakan Masalah Eczema




Psst psst! Rasanya mesti ramai dah familiar dengan produk yang popular ni kan? Tapi kebanyakan dari kita masih tak tahu apakah fungsi dan kebaikannya. Kalau ada antara pembaca yang mempuyai anak, isteri, suami atau diri sendiri mempunyai masalah alahan kulit atau eczema, Yaya mohon semua baca sehingga habis okay!  


Antara produk Eau Thermale Avène yang berada dipasaran.

Sebelum tu, jom baca sejarah dan asal usul Avène  ! ^_^


Secara ringkasnya, penemuan air ajaib ini terjadi apabila ada seekor kuda yang mempunyai masalah kulit telah meminum air tersebut dan tuan kepada kuda itu terkejut kerana masalah kulit yang dihadapi kuda beliau telah pulih. Beliau mencari punca air minuman kuda tersebut dan akhirnya membawa kepada pembukaan Avène Hydrotheraphy Centre. Pusat ini telah merawat beribu pesakit setiap tahun untuk mereka yang mengalami masalah kulit dengan menggunakan rawatan semula jadi. Sehingga kini, pusat ini masih beroperasi di daerah Avène yang terletak di Perancis.


Inilah air ajaib yang pertama sekali dikomersialkan untuk membantu pesakit yang mempunyai masalah kulit iaitu Avène Thermale Spring Water.


Formula baharu Avène Extremely Gentle Cleanser Lotion Eau Thermale Avène dan Skin Recovery Cream Eau Thermale Avène ini pula telah dirumus dengan paten terkini iaitu Parcerine® . Kedua-duanya berfungsi untuk menenangkan kerengsaan kulit dengan serta-merta serta memberi perlindungan yang berpanjangan.


Tahu tak? Ramai lelaki dan wanita mempunyai kulit yang sensitif. Terdapat banyak jenis sensitiviti yang berbeza mengikut tahap masing-masing. Intolerant / hypersensitive dalam kebanyakan kes lebih memberi kesan trauma kepada pesakit akibat dari penggunaan produk yang tidak sesuai dengan kulit mereka. Oleh itu ,  kita harus menggunakan produk yang sesuai serta kandungan yang minimun dan semula jadi.



Produk Avène yang bakal Yaya review ialah Eau Thermale Avène Extremely Gentle Cleanser LotionEau Thermale Avène Thermale Spring Water dan Eau Thermale Avène Skin Recovery Cream. Ketiga-tiga produk ini sangat bersesuaian untuk meredakan kulit mereka yang mempunyai masalah Allergic dan juga Hypersensitive Skin.


Extremely Gentle Cleanser Lotion
Bagi Yaya, pembersih-tanpa-bilas ini sangat sesuai digunakan pada waktu pagi kalau korang nak dapatan kesan efektif apabila mencuci muka kerana teksturnya yang ringan berfungsi untuk membersihkan wajah yang bebas make up sekaligus melembutkan kulit wajah kita. Kita akan merasa kulit muka kita lebih segar dan bersih selepas menggunakan Extremely Gentle Cleanser Lotion ini. Ianya di khaskan untuk membersihkan kulit wajah dan juga kulit dikawasan mata.

Cara guna :
Titiskan Extremely Gentle Cleanser Lotion di cotton pad, kemudian sapukan di kawasan kulit yang anda mahu sehingga rata dan bersih.

Review dari Yaya :
Pastikan wajah bebas dari make up sebelum menggunakan Extremely Gentle Cleanser Lotion ini. Risau nanti tak bersih pula kesan dari sisa make up yang korang pakai. Sebab tu bagi Yaya kalau nak jadikan sebagai pencuci muka, utamakan penggunaannya pada waktu pagi sebab sah sah muka kita tengah bersih dan bebas dari make up kan? Paling kuat pun korang pakai krim malam je hihi. Btw memang best! Kulit muka kita akan rasa lembut sangat dan dalam masa yang sama mendapat khasiat semula jadi yang terkandung di dalamnya. ^_^


 Avène Thermale Spring Water


Yang paling best dan terpaling glamour dalam produk Avène haruslah Avène Thermale Spring Water hihi. Sebenarnya Yaya memang pakai Avène Thermale Spring Water ni tapi tak tahu pula fungsinya lebih dari sekadar bagi muka kita fresh. Haha noob betul Yaya ni kan. Sebab tu bila tahu khasiat dan fungsinya, habis satu badan Yaya nak spray. :p Mana taknya, ia boleh disembur selepas make up untuk membuatkan make up lebih fresh, mengurangkan kemerahan kulit akibat sunburn, melegakan luka, melegakan ruam bayi, membantu mengatasi kulit yang sangat kering, alahan, kulit sensitif, eczema dan lain-lain lagi.

Cara guna :
Korang bebas nak semburkan dimana-mana anggota badan yang korang mahu terutama di kawasan kulit yang sensitif dan mempunyai masalah eczema. Yang penting, jangan goncang Avène Thermale Spring Water ni sebab ianya memang bersifat alam semula jadi takut nanti bila goncang akan mengurangkan kualitinya dan merosakkkan pemacu spray tu. Hihi

Review dari Yaya :
Betapa Yaya amaze dengan Avène Thermale Spring Water ni, ceritanya jerawat kat dahi Yaya tumbuh 4-5 ketul mungkin kerana belum terbiasa dengan suasana di tempat baru ini. Mungkin juga jerawat tumbuh sebab hormon Yaya yang kurang stabil dan juga asyik terdedah dengan persekitaran yang berdebu di luar rumah dan asap masakan. Yaya memang alah dengan debu dan habuk cepat je muka ni gatal. Magic nya, lepas sembur Avène Thermale Spring Water ni sebelum tidur, bangun pagi keesokannya tengok jerawat dah kecut dah! Memang syukur sangat! Yaya juga ada masalah eczema yang tak serius (seperti gegata) bila kena habuk memang miang dan naik bintik macam kena gigit nyamuk. Sembur je terus rasa lega dan surut. So far, memang Yaya recommend kat suami dan juga ayah sebab mereka juga ada alahan gatal di bahagian keting kaki. Yang bestnya, alahan suami juga semakin mengecut dan pulih. Tak sabar nak tengok hasilnya dalam masa jangka panjang nanti. Yang penting kena konsisten ;)


Skin Recovery Cream 
Betapa Avène sangat menitik-beratkan kualiti produk mereka, Skin Recovery Cream ini telah di steril mengikut piawaian D.E.F.I (Device for Exclusive Formula Integrity) yang mana ianya berfungsi sebagai pengedap udara untuk menjaga kualiti produk dari tercemar. Skin Recovery Cream ini juga diperkaya dengan Parcerine yang pantas melegakan kerengsaan pada kulit dan memberi perlindungan yang berpanjangan kepada kulit sensitif. Ianya juga bebas dari bahan pewangi mahupun pewarna. 

Cara guna :
Oleh kerana ia telah di sterile, pastikan korang memicit Skin Recovery Cream ini dari arah belakang dan kemudiannya ke depan. Ini bagi memastikan kualiti dan kandungan Skin Recovery Cream ini terjaga dan sentiasa dalam keadaan baik. Sapukan di kawasan kulit yang sensitif dan biarkan ianya meresap kedalam kulit seketika.

Review dari Yaya :
Teksturnya yang sangat ringan dan lembut membuatkan daya serapan Skin Recovery Cream ini menjadi lebih cepat serta tidak melekit. Ianya juga memberi kesan lembapan, melegakan dan melembutkan bahagian kulit sensitif. Menariknya, selepas disapu dengan Skin Recovery Cream ini, bahagian kulit yang disapu itu akan menjadi lebih licin dan tidak mudah diserap oleh air melainkan bahagian itu dicuci. Dengan penggunaan yang konsisten, ianya akan terus membantu, menyihat dan memberi pertahanan semula jadi kepada kulit.


I Love Eau Thermale Avène dan akan terus menjadi pengguna setia produk Avène ! ^_^


Untuk maklumat lanjut : 



No Tel : 03-5569 4588

#MoreThanJustWater #UnderstandYourSkin #AveneMalaysia #AveneMY


Terima kasih sudi baca

Sep 19, 2016

THE FACE SHOP | The Therapy First Serum & The Therapy Moisture Blending Formula Cream




Hai semua! Siapa peminat THE FACE SHOP? Haa sekarang mereka dah keluarkan produk baharu mereka iaitu The Therapy First Serum dan juga The Therapy Moisture Blending Formula Cream. Produk The Therapy kali ini berunsurkan lautan tau. Tengok botol dia. Cantik gila kan! Suka kita! :D


Kotak untuk produk THE THERAPY ni pun kemas dan eksklusif. Berbunga hati nak cuba hihik. Produk ini diformulasikan untuk mereka yang berumur 25 tahun dan keatas yang mana ia berfungsi untuk mencegah kedutan dan garis halus di wajah, membantu mengatasi kekeringan kulit dan juga memberi kelembapan untuk kulit wajah sepanjang hari. 

Maklumlah, kaum wanita hari ini ramai yang dah berkerjaya. Selain dari masalah penghawa dingin yang boleh mengeringkan kulit kita, cuaca dan iklim di Malaysia yang agak panas juga memberi kesan kepada kulit untuk jangka masa panjang. Oleh itu, kita haruslah menjaga kelembapan kulit wajah kita agar nampak muda sentiasa walaupun tak mengenakan make up. Ewahh


See? Tak payah make up pun confident. Orang ingat kita ber-naked face. Tapi sebetulnya sebagai perempuan, kita perlu juga memakai produk asas untuk melindungi kulit muka. Kalau malas sangat, pakai dua benda ni pun cukup dah. Pakai apa? Pakailah  The Therapy First Serum dan juga The Therapy Moisture Blending Formula Cream .


The Therapy First Serum

Btw, korang tahu tak pemakaian serum tu penting? Bagi Yaya sendiri, pemakaian serum sangat penting lebih-lebih lagi lepas cuci muka kerana masa tu kita akan terasa muka segar sekejap je. Tapi sebenarnya kulit muka kita memerlukan lembapan yang berpanjangan. The Face Shop kini hadir dengan serum baharu iaitu The Therapy First Serum yang mempunyai formula anti-penuaan dan juga penuh dengan khasiat semulajadi Minyak Essential bersama campuran French Water Sea.


The-first-step serum anti-penuaan ini mempunyai banyak manfaat seperti memberi kelembapan kepada kulit, membuang sel kulit mati, menghalang garis halus dan kedutan di muka serta meransang pertumbuhan kulit baru di wajah kita. Selain daripada mengandungi minyak pati semulajadi, serum ini juga kelihatan berkilau seperti zarah kristal tau. Memang best masa nak sapu kat muka tu. Rasa macam ada efek glowing. Hihi


Cara guna : 

Tuangkan terus ke tapak tangan dan terus sapukan ke muka. Tapi paling penting kena pastikan yang tangan korang bersih tau. Kalau rasa was-was dengan kebersihan tangan, boleh letakkan di kapas dahulu dan terus sapukan di muka secara lembut. Pastikan sapuan korang rata ke seluruh wajah. Kalau ada balance tu, boleh sapu di leher juga. Apa korang ingat leher tak boleh berkedut? 


Review dari Yaya :

Jujur kata memang serum ni best tau! Sebab apa best? Haa dia berbau laut gitu. Kalau pejam mata sambil sapu kat muka korang akan rasa macam dekat dengan laut. Wee. Selain dari botol kacanya yang cantik dan ekslusif, Yaya memang serasi dengan The Therapy First Serum kerana ia tidak mempunyai alkohol yang kuat seperti kebanyakan serum dan juga mesra dengan keadaan kulit muka Yaya yang sensitif. Selalunya Yaya memang jarang bersolek kalau setakat keluar nak beli barang. Tapi wajib bagi Yaya untuk pakai penjagaan asas seperti toner, serum dan krim pelembab. Barulah muka nampak umur enam belas selalu. Hihi. 


The Therapy Moisture Blending Formula Cream

Krim pelembab ini mempunyai kandungan yang lebih kurang sama dengan The Therapy First Serum iaitu Minyak Essential bersama campuran French Water Sea tetapi The Therapy Moisture Blending Formula Cream ini pula dalam bentuk krim yang memberi khasiat yang maksimun kepada kesihatan kulit muka selepas memakai serum.

The Therapy Moisture Blending Formula Cream yang terdiri daripada gel pelembab dan lapisan minyak semulajadi ini menggunakan teknik The Fresh Hydro-Oil Carrier bagi memberi keseimbangan khasiat yang terkandung di dalamnya.

The Therapy Moisture Blending Formula Cream yang unik ini mempunyai dua lapisan iaitu, lapisan atas dirumus dengan essential oil yang ringan (berwarna lutsinar), manakala lapisan bawah pula dirumus dengan krim pelembap. Gabungan rumusan ini membuatkan muka kita terasa lembut apabila krim tadi mula meresap jauh ke dalam kulit untuk kelembapan semulajadi. 


Cara guna :

Kacau The Therapy Moisture Blending Formula Cream menggunakan spatula yang digunakan selama 10 saat dalam gerakan membulat (untuk pemakaian kali pertama sahaja) dan ambil sedikit krim dan kemudian sapukan di kulit wajah korang dengan urutan lembut dan ratakan diseluruh muka. Gunakan pada waktu pagi dan malam selepas menggunakan The Therapy First Serum. Untuk kesan yang lebih efektif, korang boleh menekup muka selama 2-3 untuk penyerapan yang optimun.


Review dari Yaya : 

Oleh kerana kulit Yaya memang manja mengada dan sensitif, Yaya terasa muka Yaya sedikit panas tetapi reda selepas beberapa saat kemudian. Mungkin Yaya ambil krim terlalu banyak atau sapu dan urut terlalu lama hihi. Tapi yang pastinya, kalau gunakan The Therapy First Serum dan The Therapy Moisture Blending Formula Cream sebelum make up, kita akan terasa solekan kita lebih licin dan tidak kelihatan tebal. Yang penting, kulit wajah kita masih sihat walaupun menggunakan solekan. Kalau tak percaya, cuba sendiri okay! ;D


The Therapy First Serum berharga RM148.29 untuk 130ml manakala The Therapy Moisture Blending Formula Cream pula berharga RM174.90 untuk 50ml.


Untuk maklumat lanjut :

Website : www.thefaceshop.my




#thefaceshopmalaysia #thetherapyfirstserum #FIRSTmakesbeauty



Terima kasih sudi baca