Mar 4, 2019

Pure Heart | Membantu sambil menyumbang bersama Muslim Volunteer Malaysia (MVM)


Hai korang! ^_^ Yaya tahu ramai antara pembaca Yaya suka buat kerja amal dan sukarelawan kan? Haa, ada benda yang Yaya nak kongsi dengan korang semua mengenai Muslim Volunteer Malaysia atau lebih dikenali sebagai MVM. Ada yang biasa dengar mengenai MVM? Kalau korang pendengar setia Ikim fm korang mesti pernah dengar mengenai kerja sukarelawan dari mereka. Maklumlah mereka ni antara organisasi yang sangat terlatih dan berpengalaman dalam menjalankan aktiviti sukarelawan ni.


MVM telah melancarkan satu program yang diberi nama Pure Heart Program sejak dari tahun 2016 lagi. Program ini di anjurkan untuk memberi sedikit keselesaan dan kelegaan kepada penduduk Malaysia yang berpendapatan isi rumah di bawah RM1,500. Dengan bantuan yang diberikan seperti barangan asas dapur serta latihan kemahiran menjahit dan memasak diharap dapat membantu mereka untuk meneruskan kehidupan seharian. Program Pure Heart MVM ni juga telah tersenarai dalam 5 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) terbaik di Malaysia oleh pihak IM4U dalam Volunteer Malaysia Awards 2016 – Anugerah Perdana Menteri. Haa maksudnya program ni bagus dan telah dikenali ramai.


Untuk pengetahuan korang, bagi menjayakan program Pure Heart MVM ini, mereka membuat kolaborasi bersama beberapa pihak sekolah kebangsaan di sekitar Selangor bagi mengenal pasti keluarga asnaf.  Selain itu, untuk memastikan sumbangan disalurkan kepada keluarga yang benar-benar memerlukan, MVM juga turut menerima khidmat nasihat dari pihak Zakat Selangor
Antara sekolah yang telah berkolaborasi bersama MVM sepanjang program ini berlangsung adalah;
2016 -  Sekolah Kebangsaan Padang Jawa, Shah Alam
2017 – Sekolah Kebangsaan Puchong Utama
2018 – Sekolah Kebangsaan Puchong Perdana
2019 – Sekolah Kebangsaan Puchong Indah
Sepanjang empat tahun program ini berlangsung, penerima bantuan telah mencecah hampir 3790 orang.


Aktiviti cara memadam kebakaran oleh pihak Bomba di Sekolah Kebangsaan Puchong Utama

Ahli Bomba menunjukkan cara memadamkan kebakaran menggunakan fire extinguisher

Pelajar sekolah turut mencuba memadamkan api

Korang mesti tertanya-tanya apa jenis bantuan yang Muslim Volunteer Malaysia salurkan kepada golongan asnaf ni kan? Ada tiga peringkat untuk program Pure Heart MVM ni, yang pertama Fasa Bantuan Asas, kedua Fasa Bantuan Kemahiran dan seterusnya Fasa Bantuan Komitmen.


Bagi Fasa Bantuan Asas, MVM fokus kepada keperluan barangan asas kepada golongan penerima bantuan. Kebiasaannya, penerima bantuan akan menerima kotak Pure Heart yang mengandungi barangan asas untuk keperluan mereka selama sebulan. Selain itu, anak-anak keluarga asnaf ini juga akan menerima bantuan pendidikan dan bantuan pek permulaan persekolahan.


Fasa Bantuan Kemahiran merupakan bantuan kemahiran yang mana MVM mengambil inisiatif untuk memberi bantuan yang berbentuk skil dan kemahiran supaya golongan asnaf ini mampu berdaya saing seiring dengan cabaran ekonomi. Antara bantuan kemahiran yang disertakan termasuklah latihan kemahiran seperti memasak dan menjahit, pengisian rohani dan emosi, latihan pengurusan kewangan dan keselamatan serta bermacam-macam lagi. 

Mempelajari cara membuat roti

Peringkat yang ketiga adalah Fasa Bantuan Komitmen. Ada diantara keluarga asnaf yang dibantu oleh MVM ni mempunyai skil dan bakat tersendiri dalam menambah pendapatan keluarga mereka. Oleh itu, pihak MVM berusaha untuk membantu penerima bantuan yang komited dalam memulakan perniagaan. Bagi keluarga yang komited dengan program Pure Heart sepanjang tahun akan mendapat peluang menunaikan umrah yang ditaja oleh MVM. Memang menariklah program Pure Heart MVM ni! :D

Sesi pembelajaran pembuatan roti

Bagi tahun 2019 ni, Muslim Volunteer Malaysia nak buat sedikit kelainan untuk Program Pure Heart ni. Korang nak tau apa kempen yang akan dorang lancarkan? Haa jom terus membaca :p
Ada tiga kempen yang MVM akan buat untuk tahun ni, yang pertama kempen lunch box junior. Kempen ni terdiri dari dua inisiatif yang bertujuan untuk memberi bantuan khas kepada anak-anak keluarga asnaf seperti tajaan kelas tambahan dan juga bantuan keperluan asas persekolahan seperti bekas makanan, dan botol minuman. Kempen yang kedua adalah dapur berasap, keluarga bahagia. Dalam kempen ini, orang ramai yang berada di kawasan Lembah Klang, Selangor dan sekitarnya dapat membantu memberi sumbangan barangan asas dapur dalam bentuk fizikal kepada keluarga asnaf. Antara barangan yang boleh di sedeqahkan ialah beras, minyak masak, gula, kicap dan sos cili.
Korang yang berminat untuk menyumbang kepada keluarga asnaf ni boleh menghantar barangan asas dapur tersebut ke alamat berikut;

Pusat Tuisyen Salam MVM, Puchong Prima
Waze : K3 Farmasi / Luni Collection
Landmark : Berdekatan stesen LRT Puchong Prima


Ataupun korang boleh hubungi person in charge iaitu En Azizi di talian 012 235 6854 untuk pertanyaan lebih lanjut. Marilah sama-sama membantu meringankan beban mereka.
Kempen khas yang dilakukan pada Februari tahun ni adalah Wakaf buku si cilik yang bertujuan untuk memupuk minat membaca sejak dari kecil dan seterusnya menjadikan membaca sebagai budaya hidup dan hobi kanak-kanak tersebut. Kempen ini dibuat untuk memberi peluang kepada korang semua untuk menyumbang pelbagai jenis buku terpakai bagi kegunaan murid-murid terutamanya anak asnaf di sekolah. Antara buku-buku yang korang boleh wakafkan adalah;

Buku latihan
Kamus
Buku agama
Buku cerita kanak-kanak
Al-Quran dan muqaddam


Korang yang berminat untuk mendermakan buku-buku yang dah tidak digunakan di rumah tu boleh di hantar atau di poskan ke HQ Muslim Volunteer Malaysia.

Waze : Muslim Volunteer Malaysia
Alamat : 12-1 Jalan Merbah 2, Bandar Puchong Jaya, 47170 Puchong, Selangor.


Untuk pertanyaan lanjut mengenai kempen ini atau jenis-jenis buku yang boleh diwakafkan, korang boleh hubungi En Azizi di talian 012 235 6854. Menarik kan kempen-kempen yang dilancarkan bagi tahun ni? Yaya harap kita sama-sama terbuka hati untuk membantu mereka yang memerlukan sebagai bekalan untuk kita di akhirat nanti ;)
Jika korang berminat untuk menyumbang barangan asas dapur dan keperluan harian kepada keluarga asnaf Pure Heart ni, sekarang pihak MVM membuka peluang untuk korang menaja keluarga asnaf ni. Mereka akan membungkus barangan bantuan yang korang bagi tu ke dalam kotak Pure Heart khas sebelum diberikan kepada keluarga asnaf ini.



Asnaf bersama kotak Pure Heart ☺

Jenis barangan bantuan adalah seperti berikut;
Barangan asas dapur seperti beras, minyak masak, gula, kicap, sos cili/ tomato
Barangan memasak atau makanan tambahan seperti rempah ratus, perisa, jus kordial dan lain-lain
Kit kebersihan seperti sabun, shampoo, berus gigi dan lain-lain.


Kalau korang berminat nak menaja keluarga asnaf ni kan, MVM ada sediakan bermacam jenis penajaan yang korang boleh lakukan. Tajaan pula tak semestinya dalam satu masa sahaja, korang boleh membuat tajaan selama sebulan atau pun setahun (10 bulan). Bagi tajaan tahunan ni ia akan bermula dari bulan Februari sehingga November setiap tahun.


Maklumat penajaan yang diperlukan oleh MVM;
1 tajaan kotak Pure Heart = RM80 untuk 1 keluarga
Sasaran = 250 keluarga
Jumlah sasaran = RM20,000 untuk setiap bulan atau RM200,000 untuk setahun.
Pilihan tajaan yang korang boleh buat adalah seperti berikut;
1. Tajaan sebulan
a. Tajaan barangan asas  untuk 1 keluarga = RM80
b. Tajaan barangan asas  untuk 3 keluarga = RM240
c. Tajaan barangan asas  untuk 6 keluarga = RM480
d. Tajaan barangan asas  untuk 10 keluarga = RM800

2. Tajaan tahunan
a. Tajaan barangan asas  untuk 1 keluarga = RM800
b. Tajaan barangan asas  untuk 3 keluarga = RM2400
c. Tajaan barangan asas  untuk 6 keluarga = RM4800
d. Tajaan barangan asas  untuk 10 keluarga = RM8000

Sumbangan secara online juga boleh dibuat melalui website donation MVM : www.donation.mvm.org.my

Kalau korang berminat untuk penajaan korporat atau tajaan lain-lain, korang boleh hubungi wakil Muslim Volunteer Malaysia di talian 012 2356854 atau emelkan sebarang persoalan korang ke fund@mvm.org.my.




Sambutan Hari Raya Program Pure Heart MVM

Program Pure Heart ini juga mengadakan aktiviti pemeriksaan kesihatan untuk orang ramai



Untuk maklumat lebih lanjut mengenai MVM, korang boleh hubungi Pejabat Urusan Muslim Volunteer Malaysia dan follow social media dorang untuk update terkini ☺
 
Twitter: @volunteermvm 
Tel: +603-8074 0434 / 012 235 6854 


Terima kasih sudi baca

Dec 21, 2018

D-Flat Music Academy


Pembukaan akademi muzik D-Flat Music Academy yang pertama di Malaysia yang mana ianya menggunakan kaedah pembelajaran melalui penghargaan dan keseronokan sejati terhadap muzik. Yaya memang suka tengok orang main muzik terutama gitar dan piano. Mungkin lepas ni boleh bawa Dahlia ke sana kan? ;)


Petaling Jaya, 15 Disember 2018 - Belajar bermain alat muzik diakui memberi pelbagai manfaat kepada kanak-kanak. Secara saintifik, ia telah dibuktikan membantu otak kanak-kanak berhubung sekaligus meningkatkan pencapaian akademik mereka. Bermain alat muzik juga meningkatkan keupayaan mendengar kanak-kanak, yang merupakan komponen penting dalam kemahiran sosial, koordinasi fizikal dan ketepatan masa. Ia memupuk disiplin dan kesabaran, menyuntik jati diri di samping menyediakan saluran kepada kanak-kanak untuk menghilangkan tekanan dalam kehidupan harian. Hasilnya, ia melahirkan individu yang mempunyai asas yang teguh dan kukuh, bersedia untuk menawan dunia.


Ketika membicarakan manfaat yang bagaikan tidak bertepi daripada pembelajaran muzik, ramai juga kanak-kanak yang hilang minat begitu cepat dan menjadi kurang tertarik. Ini kerana, kaedah yang digunakan sekarang oleh kebanyakan konduktor muzik menumpukan kepada pembelajaran secara menghafal dan mengejar sijil semata-mata. Namun, D-Flat Music Academy mengenengahkan muzik mereka secara berbeza.


“Kami mengambil pendekatan jangka panjang dalam pendidikan muzik dengan menggalakkan pelajar menghargai muzik sebagai elemen estetik melangkaui aspek pembelajaran mereka. “Kami menumpukan kepada DUA perkara penting - pembacaan melalui penglihatan dan aura. Muzik umpama bahasa, jika anda membaca - melihat dengan baik, anda akan mampu untuk bermain apa jua bahasa muzik. “Aura pula membabitkan keupayaan mendengar dan sensitiviti seseorang. Ini penting bagi pelajar untuk melahirkan kreativiti muzik mereka,” kata Aaron Goh, Pengarah Muzik D-Flat Music Academy dan D-Flat Studio, sebuah akademi muzik terulung di Singapura.


Akademi Muzik tersebut melebarkan sayapnya ke Malaysia dengan pelancaran rasmi studio pertamanya di Sunway-Damansara Geo Avenue hari ini. Dengan lokasinya yang strategik, di tengah-tengah kawasan kediaman yang ideal, D-Flat Music Academy yakin jenamanya yang unik itu akan diterima baik dalam kalangan komuniti.


“Kami berasakan bahawa pelajar muzik di sini kurang mendapat pengetahuan sewajarnya. Kebanyakan sekolah muzik hanya mengutamakan gred dalam peperiksaan tanpa membenarkan pelajar meneroka genre seperti jazz dan pop.“Bahasa muzik memang mampu difahami semua tetapi ia kerap berkembang. Merasai sendiri muzik melalui jazz dan pop memberikan pelajar peluang untuk meneroka tekstur dan bunyi berbeza yang melengkapkan lagi pendidikan muzik mereka,” kata Goh.


Ketika ditanya mengenai matlamat dan hala tuju syarikat pada masa depan, Goh mengakui, syarikat mempunyai matlamat untuk mewujudkan komuniti ahli muzik yang sentiasa teruja untuk memupuk minat mereka dalam muzik pada masa lapang, yang mana muzik akan terus menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka, untuk melangkah alam dewasa dengan lebih baik , sebagai mana mereka mengejar karier mereka. Dengan beliau sendiri berpengalaman lebih 21 tahun dalam industri tersebut khususnya dalam aspek pengajaran dan persembahan, Goh ternyata amat mencintai dan menjiwai senitersebut. “Muzik adalah darah daging saya,” jelasnya.


Dalam memastikan jenama tersebut sinonim dengan pengajaran yang berkualiti dan dan penuh jiwa, D-Flat Music Academy mengehendaki guru-gurunya memiliki kelulusan Ijazah dan ijazah sarjana dalam muzik dari universiti-universiti yang terkenal dengan jurusan seni persembahan, atau sekurang-kurangnya 20 tahun pengalaman mengajar. Dengan cara ini, ibu bapa diberi jaminan bahawa pendidikan muzik kanak-anak mereka sentiasa dalam keadaan baik.


Goh menambah, pencapaian peperiksaan dan persembahan pelajar mereka di Singapura merupakan testimoni terbaik bagi membuktikan keberkesanan kaedah yang mereka miliki. Sebahagian pelajar-pelajar cemerlang di Singapura terbabit dalam persembahan-persembahan terkenal seperti Child Aid (2017), Forbidden City (2016), Monkey Goes West (2014), Hansel & Gretel (2012), The Sound of Music, (2016) dan The Lion King (2011). Bagi meningkatkan lagi kecemerlangannya, D-Flat Studios serta mereka yang bekerja di bawahnya, telah menerima pelbagai anugerah di Singapura, antaranya 10 Akademi Muzik Terbaik Singapura (theasianparent.com), Anugerah Straits Times Life! Theatre - Pencalonan AktresTerbaik 2015, Pembantu Aktres Terbaik Supporting 2016 & 2017 (dianugerahkan kepada Frances Lee - guru vocal dan muzikal dari akademi tersebut).


D-Flat Music Academy menawarkan kelas Piano, Gitar dan Vocal dan Teater Muzikal kepada kedua-dua, kanak-kanak dan dewasa. Akademi tersebut juga menawarkan penggunaan rangkaian buku dan alat muzik yang luas bagi melengkapkan lagi pembelajaran anda. Pelajar juga berpeluang mempelajariteori muzik melalui platform e-pembelajaran yang ketika ini berkembang pesat, yang meningkatkan lagi proses pembelajaran.


Sementara itu, bagi pendaftaran sebarang kelas sebelum Jun 2019, akan memperoleh pembelajaran percuma pada bulan kedua. Dalam pada itu, majlis pelancaran diakhiri dengan petikan daripada Nietzche oleh Goh kepada tetamu yang berbunyi, “Tanpa muzik, hidup satu kesilapan.”


Khas untuk mereka yang berminat untuk mempelajari muzik atau sedang mencari kelas muzik untuk anak mereka, pilihan pembelajaran di D-Flat Music Academy semestinya pilihann yang paling tepat! ^_^


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:




Tel: +6012-2393-873

Lokasi: D-Flat Music Academy, Sunway Geo Avenue G02-03A Jalan Lagoon Selatan Sunway South Quay 47500 Subang Jaya.



Terima kasih sudi baca