May 1, 2014

Soya tak baguss?? Apa? !!



Assalamualaikum semua. 


Kebanyakan orang sukaaa sangat minum air soya kan? Lagi lagi bulan puasa berduyum duyun orang cari air soya. Tapi ramai tak tahu yang disebaliknya


Dah bajet percaya sepenuh hati kelebihan soya ni macam orang kata :

1. Tinggi protein
2. Dapat kulit cantik gebu gebu
3. Baby dalam kandungan pun nanti kua putih je macam soya
4. Merangsang kecerdasan minda
5. Kuruskan badan


Dan macam macam lagi benda best kalau tahu, sure nak minum soya hari hari. 



Yang sebetulnya tentang soya :


1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.
2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri.
3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???
5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya..
6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??? (cukup tak 3 tanda soal?)




Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni jugak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.




Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. (Surah Al-Baqarah: 168)




Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially)




DAN ARTIKEL DARI USTAZ HASHIM DIBAWAH TAJUK KACANG SOYA MENGALIH KITA DARI PEMAKANAN SUNNAH?? WAJAH HITAM KACANG SOYA


Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.




Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.




Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).



KES : 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!



Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).



(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)


(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)



Walaubagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.



Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.



Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.



(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)



Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.



(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)




Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.



Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.



Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.


Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.



Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.



KES: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!



KES: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.


Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.


MENJANA KESIHATAN MENGIKUT SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT





Macam mana? Berapa gelen dah awak minum?




Terima kasih sudi baca 





42 comments:

  1. mmg betol tak elok. kita ditipu ;)

    ReplyDelete
  2. hohohoh! haram! aku dah la salu minum soya gak.. nak dpat kulit putih..hum..
    ptot la xpnah2 dpt..hhohoho
    tapi,kdg2,aku rase,soya yg btol2 khasiat,soya yang asli jelah..pe da ko nh..soya america tu xyah la minum..daaa
    hevy metal la,dah die buat kt kilang.. name pon mesin..nk cpat..haish

    ReplyDelete
  3. ayeem : wah ayeem singgah sini. :')

    ReplyDelete
  4. asip : dari pembacaan aku, soya asli pun sama jugak kot? ergh. aku pun tak berapa nak pasti. ce ko search pulak weh.

    ReplyDelete
  5. gila ah..bagus lah entry kau ni
    sumpah taktau..huu

    ReplyDelete
  6. mmg betul pon
    gua dah penah tulis pasal neh
    tp org xpercaya..

    http://thisisbact.blogspot.com/2010/09/ini-fakta-8-kacang-soya.html

    ReplyDelete
  7. adoi....jadi nyayuk la aku ni....

    ReplyDelete
  8. woh! tak tahu pulak soya tu sebenarnya tak elok.. Hm seb bek sye tak suke soya :)

    ReplyDelete
  9. oh i see, mmg dah tau sikit2 soya tak elok. tp taktau la seteruk ini! thanks sis!! very nice information. sebaik2nya gantikan la dengan susu segar kan kan. susu kambing lg baik. lagi sodap!

    ReplyDelete
  10. saya pn suka mnum soya...
    tp mak sy xbg mnumn yg dlm kotak atau botol...'
    dia swoh mnum yg original wt tnpa bhn pengawet...
    thank tntg info ni..

    ReplyDelete
  11. saya suke soya...
    wawawa...

    http://diyanaluvaman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. ish..kena tipu rupa nya selama nie..
    dah la selalu & suka minum soya..
    abis la

    ReplyDelete
  13. kawan aku kata soya buat orang kentut banyak
    kekeke

    ReplyDelete
  14. nisa : ni pun aku baca jugak yangg :)

    bact : done visit ur blog. thanks for sharing!

    BD : tak sampai macam tu kot. huhu. takut jugak.

    akid : untung la tak suka. huhu. will miss soya.

    nelly : :)

    rina : yeps! bliss pun sedapp! :)

    anis : soya yang macam tu pun lebih kurang sama kot. huhu. tak berapa pasti

    farah : yaya pun suka minum jugak. huhu. hope lepas ni elakkan la sampai betul2 pasti. yaya pun da rasa berat hati nak minum dah X(

    ReplyDelete
  15. weh...feveret aku tuh soya

    ReplyDelete
  16. weh...feveret aku tuh soya

    ReplyDelete
  17. alamak fav aku soya ni...huhuhu

    ReplyDelete
  18. ganti dgn susu je la pasni.. :)

    ReplyDelete
  19. yuyu : patut ah kau tingtong je an? :p


    ae : kebanyakan org mmg suka soya

    HS : yepss. betul2..

    ReplyDelete
  20. dah follow =D
    http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. ala yke ni....da la soya pebret....

    ReplyDelete
  22. sib bek xsuka minum air soya..haha

    ReplyDelete
  23. sib bek xsuka soya....

    ReplyDelete
  24. mkn kurma, daging/susu kambing, air kopi.. kenyang, berkhasiat.. :)

    ReplyDelete
  25. macam2 la skang ni.. yg berkhasiat jd x berkhasiat.. yg x berkhssiat jd berkhasiat.. kita sbg pengguna pun jd keliru.. hurmm..

    Jangan lupa terjah n komen k.. :) "Jalan2 di Melaka "

    ReplyDelete
  26. bgus entry ini..memang soya ada gak keburukan dia,cuma kafir tu saje je kata baik minum soya..padahal cuma taktik nak menghancurkan umat islam secara harus^^

    foollow sni^^

    ReplyDelete
  27. really?? Nasib baik soya tak masuk dalam list to-die-craving-for...hahaha

    ReplyDelete
  28. adoi. saya hantu soya boleh tak ? demmm -.-

    ReplyDelete
  29. dah tak minum langsung dah. X(

    ReplyDelete
  30. superb infoooo! tapi mmg betul pon. sebab ibu mngndung yg suke minum susu, akn effect kepada kulit bayi die nanti. kulit trlalu sensitif. putih mang putih, tapi alergic. ttp xbest. :)

    ReplyDelete
  31. I bukan peminat susu kacang soya dan memang dah lama tak meminumnya sebelum terbaca tentang keburukannya baru-baru nih. Fuhhh!

    ReplyDelete
  32. jemput join contest =)
    http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest-starts-now.html

    ReplyDelete
  33. time pose2 qaseh suka minum soya ..patutlah cikgu kate xelok minum soya huhu

    ReplyDelete
  34. sentap wey baca. gua suka mnum soya. :((

    ReplyDelete
  35. mcm tak caye je...better check

    http://thegoldenrosereturn.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. cqa : betul :)

    logo : untung la tak minum selalu..huhu

    qaseh : cekgu pun bg tau macam tu?huhu

    fey : nak buat camne. aku sentap gak. :(

    GR : dah baca dah sebab tu i put link i yg ni kat entry u tu. tak caya sudah. sila minum tanpa ragu. ;)

    ReplyDelete
  37. Huahhhhh , dasyat nya , sha satu hari kadang2 boleh minum 2 3 kotak soya yg besar tu . sob sob

    ReplyDelete
  38. sys pun suka minum jugak dulu sha..
    :(

    ReplyDelete
  39. I tengok ader satu restoran Melayu yang sebelum nih sentiasa meletakkan 4 botol 'non-alcoholic beer' Barbican kat atas semua meja makannya, kini telah bertukar kepada V-Soy selepas heboh bahawa beer Barbican tak halal.

    But V-Soy is also bad. :-p

    Entri terbaru --> Dua Ringgit

    ReplyDelete
  40. i pernah minum v-soy tu. sangat pekat gila. huhu

    ReplyDelete
  41. eh..tp ada orang ckp kalau pregnen elok mnum soya. haha tapi kalau gastrik mmg tkleh minum soya. nti usus kembang jdi msuk angin

    ReplyDelete