Jun 3, 2011

Bila haiwan lembik lembik naik muka

Sejak balik rumah ni ibu sengaja masak lauk sedap sedap sampai muka naik jerawat berketul ketul akibat penangan segala jenis sambal.
lepas tu makan sampai : macam tiada hari esok lagi. =.='



Oleh sebab itu. Malam tadi aku mengheret adik dan kawan sebaya merangkap anak saudara aku walhal dia lagi tinggi dari aku ke Downtown Cheras. (oh sebenarnya atuk kami adik beradik)



Mula mula dia taknak pergi maklumlah orang berkerjaya memang penat kan. Tapi lepas cakap macam ni, " Oh yeke.. takpelah macam tu.. =) " *muka smile jangan tinggal. tu penting.



Terus dia reply, " Jap mandi jap".
Nice kan. Mengada betul aku.



Sampai2 je, terus mengular jalan dari belakang kedepan, dari depan kebelakang. Aku rasa kalau takde kedai kat situ, dah macam tawaf tanpa arah tujuan. Memborong shawl pashmina inner ibu inner sahaja dah habis separuh ratus yang aku bawak. Untunglah tu pun ibu bagi sebab upah join menari endang dengan ape tah lagi satu tu yang padahal aku memang taknak terlibat. heshh.



Orang tak ramai. Bagus sungguh. Takdelah terhimpit kepala lutut dengan belakang lutut orang depan. Kalau nak shopping baju semua tu, rasanya baik pergi TS kot. Lagi murah. Maklumlah tak mampu pakai mahal2 ni. Kalau tersarung yang branded tu pun sebab harga dah jadi separuh + suku peratus. Pakai ape yang mampu jelah. Cuma kalau kat downtown kau boleh tawar menawar sampai dapat harga paling murah. Kalau tak dapat murah jugak, telan air liur jelah pastu belah kedai sebelah.



Apesal tak masuk lagi pasal haiwan lembik lembik tu? ngengg. lupa pulak. Ok sebenarnya selain memborong tudung, nak buat bekam lintah kat muka. Masa lalu terminal terakhir downtown tu, nampak la gerai dia. Ok lah harga dia 3 ekor RM20. Tapi tadi aku search kalau beli secara pukal(otokmu pukal) boleh dapat seekor dalam RM1.50. ciss kek. Rasa macam nak buat bisnes ni plop. Hm.. mula mula macam bajet cool la tapi lepas tengok lintah tu muntahkan darah, terus rasa macam.. (tangan didahi, kepala lentok ke kanan)



Tapi berkat sokongan padu masyarakat sekeliling, aku cuba. Aku tahu aku gagah.


Hai. Saya akan menjalani proses bekam lintah. Semoga berjalan lancar hendaknya.



3 minit pertama korang akan rasa nak ketap gigi sebab bila dia dah gigit tu korang rasa macam ada orang cubit pipi korang pakai kuku. Lepas tu ok la. Rilek je. (tak sanggup nak kata sakit. sebab nak berlagak sikit)


Yoo! Serious muka aku sekarang teruk. nyah la kau parut jerawat. :(


Teka yang mana kesayangan saya?



Yeay betul. yang ni. Para lintah yang sejuk lembik dan gemok sedang memuntahkan darah tu balik setelah disembur dengan Dettol + garam. Pekat siot.


Alaa omel omel nak lari mana sayang?



Ginilah gambaran selepas bekam lintah dibuat. Korang akan rasa malu bila nak jalan sambil makan sate ikan 4 cucuk seringgit. Tapi aku tak. Aku konfiden.



Nama dia Farhana. Comel kan. Dia taken.



Jangan dipertikaikan kenapa adik aku yang baru form 2 ni lagi lawa dari aku. Tu semua tak masuk akal.


Tong sampah dalam blik aku semalam penuh dengan tisu dan kapas yang menyerap darah tu. Rimas gila dia meleleh2 sampai aku rasa lemah seluruh tubuh badan. Ok tipu. Tapi memang betul dia meleleh dari malam tadi sampai tengah hari tadi. Gila kau. Banyak kot. Tak selesa sungguh. Tadi aku letak lendir pokok aloevera baru dia stop. Phew. Nasib baik lah kan.



Bukan susah sangat nak dapat bibir ala ala kila fairy. muncungkan sedikit, gedik sedikit, biar orang menyampah sedikit. Tapi ni tak kekal la. Nak bagi kekal aku tak tahu camne. Zzzz



Kalau okay ni, nanti nak buat lagi. Pastu nak belai belai sayang lintah tu time dia sedut darah kat muka. Mesti sweet kan.


Info :

1) Tahukah anda lintah takkan menyedut darah dari pesakit AIDS/HIV? Kerana lintah hanya menyedut darah yang kotor sahaja. Bukan yang paling kotor.


2) Setiap lintah akan menjalani proses bekam sekali sahaja dan akan mati dalam masa 4 hari setelah dibiarkan begitu sahaja. Sobsob.


3) Seperti lintah, nyamuk juga tidak akan menghisap darah pesakit AIDS/HIV. Tetapi jika terdapat nyamuk yang telah menggigit pesakit itu, kemungkinan untuk berjangkit dengan orang lain itu ada.


4) Sekian dari input yang saya terima. Kalau ada yang lain boleh kongsi bersama. Assalamualaikum dan salam sejahtera.. :)

34 comments:

  1. haiiii...lama dah akak x singgah sini..berparut x nnt kesan kena gigit lintah tu? kalau nk bibir kekal seksi cam kilafairy letak lintahlah biar dia gigit..hehe

    ReplyDelete
  2. beraninyerrrrrrr awk!!.. sy nmpk gmbr lintah pn dah bole pgsan kegelian.. =p

    ReplyDelete
  3. hahahahah! asal muke ko camtuh!! klakar do!! hah! buang3!! buang jrawat uh..ish3...

    wei,nice tips.. aku plg tkot nyamuk sebar aids je.. suke sgt men pmpn nyamuk uh..ish!

    nk header ke? lalalla

    ReplyDelete
  4. eyekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!! geli nyaaa T_T

    ReplyDelete
  5. rina : hai kak.. :D
    hm.. tahla.. kalau parut siap abang tu. haha.. letak kat bibir eh? takut makin kecut je. hihi

    ReplyDelete
  6. izwanNie : mula mula geli tapi lama lama okay laa.. hee

    ReplyDelete
  7. asip : gelak ko an. aku tahu ko nak try jugak..

    tips ni pun aku dgr abang tu ckp semalam..

    header? berjanggut aku tunggu. dah la kau. =.=

    ReplyDelete
  8. dla nk wat fish spa pun tkot nk celup kaki, nie plak nk wat lintah. haha

    ReplyDelete
  9. sumpah nak cuba! sbb buang darah kotor kan? dpd bekam, elok yang ni. tapi gelii x(

    ReplyDelete
  10. yang fish spa tu yaya tak pernah buat tapi patutnya ikan tu kena tukar setiap kali orang lain masuk. kalau tak tuka bahaya jugak dia boleh transfer penyakit kulit kat org lain..

    ReplyDelete
  11. eeee! geli2..grrrr..kwan ca pon soh ca wat...tp ca nk pengsan dulu bru wat leh x? geli yg amat!

    ReplyDelete
  12. nseb baik lintah..lau pacat? heeee

    ReplyDelete
  13. ayeem : mmg buang darah kotor. bekam lagi bagus cuma darah tu kena tunggu seminggu baru kering. ayah buat kat kepala.

    cik duyung : haha. nak pengsan ke? boleh2. yaya sambut. :p

    appy : yerkkk.. X(

    ReplyDelete
  14. dear..u so brave la. dlu i ingt nk uat tp xjadi..
    wahh..leh jadi inspirasi ni..haha

    ReplyDelete
  15. ta rase geli ke dgn lintah tue..?eee..kalau sy dah lama jerit..sbb takut..huhuhuhu...

    ReplyDelete
  16. Euww yaya!
    Kawan him pna buat an then muka teruk tak elok2 merahnya owh... =,="

    ReplyDelete
  17. ca nk wat la..tp kat cni mhl..sekor 10 ringgit...

    ReplyDelete
  18. ca nk buat tapi tu la masalahnyer..geli..hehe...pastu kat sini mahal...sekor 10 hengget.. :(

    ReplyDelete
  19. kita nak buat juga boleh takk ? bila awak nak bawak kita ?
    *eh, awak dah bertudung ke ? cantik lah awak :)

    ReplyDelete
  20. Wow menarik! Boleh merawat jerawat ker?

    Hey it rhymes! Haha...

    ReplyDelete
  21. faz : geli geli gak mula mula lepas tu layan aje.. hee

    terbang : tgk camni mmg rasa nak jerit bila dah kena nanti mesti ok.. :)

    him : tu la.. yaya takut gak.. sebab ayah kata kalau betul2 elok lintah tu akan sedut darah 2-3 jam camtu.. dia jatuh sendiri jgn paksa dia.. ntahla.. T__T

    ReplyDelete
  22. cik duyung : sekor 10? mahalnya. katne tuh?


    faa : awak tak payah buat. muka dah flawless sangat. jelouse.


    logo : hee. tulah tgh dalam tempoh percubaan lagi :)

    ReplyDelete
  23. haha yang tang bibir tu ...seksiiii..heehhe..rasa macam geli2 tak??

    ReplyDelete
  24. oppa : mula2 sakit.. T__T

    elis : haha. geli gilaa. rasa nak jentik dia dari pipi. XD

    ReplyDelete
  25. serius....
    brani nye letak lintah kat muke......
    horror ok.
    i knew that binatang tu tak makan orang...tp binatang lembik geli melekat kat muke....oh no..i pengsan dulu.


    tepuk*tepuk* u mmg brani.

    ReplyDelete
  26. farra : aah. lintah. nama saintifik dia Hirudo Medicinalis. ngee XD


    cik aletheea : haha. mula mula geli jugak tapi nak jerawat kecut punya pasal tahan jela. :)

    ReplyDelete
  27. awak awak tak jawab soalan saya *awak sangat manis :)

    ReplyDelete
  28. haha.yelah terima kasih. XD


    *awk ni saya gigit jugak nanti.

    ReplyDelete
  29. terer nya yaya,rase nak buat jgk tapi geli

    ReplyDelete
  30. tudia!

    aku nk pegang linah pon geli tambah nak letak kat muka...

    uihh!

    geliiiiiiiii ewww! :D

    tak sakit ke kena gigit2..?

    ReplyDelete
  31. Anonymous5:01 PM

    penah buat bekam dkt pipi...guna bekam cawan tu...darah pekat sgt..lasom xkuar...akibatnya tinggal lebam besar je...malu gile2 nk g kuliah..dkt sebulan bru hilang..tpi kesannya..mbr2 ckp kulit mkin berseri lps tu...
    wink2....BLushiNg...ehheheh

    ReplyDelete