Jul 10, 2011

Macam ni ke layanan pihak polis kepada ahli perhimpunan haram??


Well, aku tahu tajuk aku mesti mengundang rasa bara di hati.

Semalam pagi pagi ayah aku dah bangun ketuk ketak pistol dia isi peluru. (Tapi ayah aku jadi orang yang menerima maklumat je untuk disampaikan ke pihak atasan)



Ibu aku pagi pagi dah bangun jugak masak kan kitorang adik beradik awal awal sebab satu hari diorang takde berjaga untuk perhimpunan BERSIH semalam. (aku boleh je masak tapi adik aku yang kecik tu melampau sikit cerewet dia) (ibu aku pulak menjaga mereka yang dihantar terus ke Maktab PDRM)



Kalau korang ingat semalam aku ada post status pasal student UM kena tangkap tu kan. Korang nak tahu sampai kat Maktab PDRM layanan kat diorang dan beribu lagi macam mana?




1. Turun je dari bas dan trak polis, setiap dari mereka diberikan air mineral seorang satu.

2. Setiap dari mereka diperuntukkan untuk makan pagi, tengah hari, petang, dan malam. Kos satu kepala bernilai RM 25.

3. Diberikan tempat untuk menunaikan solat dengan selesa.

4. Tandas sentiasa didalam keadaan yang bersih untuk keselesaan setiap individu yang ditahan.

5. Pendek kata, untung laa boleh dapat layanan istimewa bila kena tahan(kepada yang tak puas hati semalam rasanya korang boleh buat buat kena tahan dengan polis supaya terbuka sendiri hati tu dan berfikir korang hidup dalam negara aman) Pegawai ibu aku siap kata lagi, "Kita layan diorang baik baik ye. Jentik pun jangan".



Cuba korang fikir kalau kat luar negara diorang kena tahan macam mana pulak? Terbiar kau kering lapar dahaga dekat tengah tengah panas. Ni bila polis tersembur kau sikit korang dah canang macam apa. Sabar weh. Diorang cuma jalankan tugas. Jangan nak kata diorang jahat la ape la. Cuba kau ajak diorang duduk makan sama sama diorang okay je.



Ada ke patut seorang bapa mengajak anak dia Form1 menyertai perhimpunan ni? Kang jadi apa apa, kerajaan juga disalahkan. Bila pegawai tu tanya kenapa follow bapak dia?

Dia jawab, "Tak tahu ayah kata nak ajak pergi kenduri kahwin dekat KL".

Camni kau didik anak kau kecik kecik menipu?



Dah tu yaya, camne dengan puak Patriot?

Bak kata Fafa Adnan, "Those patriot lagi super annoyed.."

Ayah aku kata menyusahkan gila patriot ni semak nak join jugak. Menyusahkan polis kot.




Pendek kata, jangan ikut naluri hati yang kononnya mahukan keadilan sedangkan tidak kau tahu agenda tersendiri setiap dari kepala yang menyeru kononnya mari kita menuntut keadilan, kebebasan dan berbagai ke- lagi.


Kau fikir apa yang kau dapat dari perhimpunan semalam? None. Kecuali basah lencun, terkena gas pemedih mata, bersesak sesak, pening kepala akibat kesesakan lalu lintas, mendapat dosa akibat maki seranah dari mulut korang sendiri. Oh mungkin bagus juga kan dapat berkenalan dengan kenalan baru. Ada perantaraan ukwah yang terjalin disitu.




Sabar abang hensem adik comel kakak lawa, aku tak sebelah siapa siapa okay? Aku cuma taknak korang dengar dari sesuatu sumber je tanpa tahu secara menyeluruh. Semua orang tak sempurna. Mesti ada cacat cela kat mana mana. Kau tak boleh terlampau mengharap kerajaan kita perfect sedangkan negara lain masih berdepan dengan masalah serupa. Cuba kau kosongkan minda, ambil yang positif pulak. *ish tak retilah aku nak cakap lepas tu nak taip dalam bentuk pemahaman kendiri.




Oleh itu, Bangunlah bangsa ku!

Makmurlah kita bersama dan hidup aman damai cukup segala di dalam negara bertuah!










err..

Okbai.

24 comments:

  1. dah tak tau mane btl mane slh dah

    ReplyDelete
  2. buat jahat dibalas baik orang akan ingat kan :)

    singgah saya..cherita.khita-yuyunz​ .blogspot.com

    ReplyDelete
  3. walau ape pun yang berlaku kita tetap rakyat malaysia! peaceee

    ReplyDelete
  4. ajak pergi kenduri kawen kt kl? haha lawak je ase. org yg wat kenduri kwen smlm pun msti bebal je org dtg tk rmai dah jln jem sbb bnde nie. haish

    ReplyDelete
  5. aku sokong entri nih!! knape khairy jamaluddin xley trime yg die disenaraikn sbg org yg diharamkan masuk ke KL.. ko tu dh la antara org pnting kerajaan..time mcm ni la nk buat hal! btol x.. pas padan muka kena tangkap sbb x ikut arahan polis..sape yg malu skrg? Tun Abdullah je.. kesian diorg skluarga.

    hari tu beriye dok sokong titah Agong skrg tgk apejadi? pengasas silat lincah malaysia pn join bersih, A samad said pun ada..wow!

    skrg ni aku dh dgr cerita2 dr pihak PDRM (Yaya Story) dan juga dr pihak BERSIH (solihin zubir)

    nak bace?sini http://www.solihinzubir.com/20​11/07/ulasan-situasi-sebenar-p​erhimpunan.html

    dan skrg ni membuatkn aku berfikir mane 1 pihak yg BETUL2 BENAR.. thanks kongsi cerita ini..

    aku hanya menyokong pihak yg memberi manfaat dan kebaikn trhadap negara dan kita org Melayu (^__^)

    ReplyDelete
  6. setuju..kenapa la org nak buruk2 kan negara sendiri..tak sedar ke dah hidup dalam keadaan aman..adoi2..tak sedar diri mereka tu

    ReplyDelete
  7. layanan yg baik sbb nk tutup keburukan semlm... x patut langsung wat kami sume cm ni. bila minta wat scra aman xbg permit plak. agong da mcm xde kuasa bile sume tak dgr titah baginda. huh

    ReplyDelete
  8. bab makan tu yang tak tahan... huhh.. x tahu nak cakap..

    ReplyDelete
  9. rugi x g...mkan free kot

    ReplyDelete
  10. ada akal gunalah..ini pegi ikut membabi buta..jumpa Sultan sudah..kenapa x serah memorandum masa tu..masih nk berhimpun..huh..politik ni semua..yg si khairy ni pn satu..melebih-lebih

    ReplyDelete
  11. haha rasanya ada Bersih 3.0 lak pasni

    ReplyDelete
  12. haha. kesimpulan nye, bersyukurlah dengan ape yang ada.jangan sampai nikmat yang kita ada now,ditarik balik oleh NYA. Peace no war.

    ReplyDelete
  13. patriot lah sgt . mengomm

    ReplyDelete
  14. apa pun, memang x boleh terima dengan orang awam yang tuding jari pada polis.

    polis tak bertindak, kalau diorang ada permit.

    ReplyDelete
  15. Dah kena tangkap dapat jamuan free tuh... abis duit kerajaan belanjakan rm40 semata2 kluarkan duit untuk duit makan2.. :D

    ReplyDelete
  16. Anonymous11:52 PM

    ade warga emas tuh, bila ditnye, npe dtg KL ,join phimpunan? ntah la, makcik pon xtaw.dah dorang bg duit,suruh dtg.. -_-

    ReplyDelete
  17. sekarang ni siapa betul siapa salah

    ReplyDelete
  18. nape tak bole like nie !!!!

    ReplyDelete
  19. dah rasa cam duk negara lain da..

    ReplyDelete
  20. bleh ckap, satu kepala, satu perangai, 5 kepala, 5 perangai, klau b'juta2 kepala, b'juta2lah perangai.. niat seseorang tu kita x tahu, melain kan diri sndiri die je yg tau..

    ReplyDelete
  21. @anonymous

    btol ke?pandai wat cerita no?

    em.btol ke negara kita aman?cuba tengok kat luar jendela.pasti ada kedengaran tagis hiba insan yg x penah kenal erti kesenangan.

    tapi orang atasan buat ape?

    selagi islam x de kat muka bumi ni,selagi tu kita pelu berjihad,berdakwah.wallahua'lam

    ReplyDelete