Jul 4, 2011

Masalah melayu?

  • Dengki diatas kejayaan melayu lain.


  • Menuang minyak sesama sendiri.


  • Berbahagia diatas kejatuhan orang lain.


  • Mengeluarkan kata kata kesat untuk menampakkan tahap "educated" diri beliau


************




Seriously yaya belajar tak tinggi pun infact baru habis diploma tapi kalau boleh, sehabis boleh yaya nak menjaga tutur bicara lidah sendiri. Lagi lagi dekat umum lah kan. Yaya suka cara bijak sesetengah blogger ketengahkan pendapat mereka. Jelas. Straight to the point. Tapi tak menuju ke siapa2. Kadang2 mereka ubah ayat tu sendiri untuk membuatkan pembaca itu sendiri berfikir. Contoh macam mawi asraff, ben dan ramai lagi toksah nak list blog sangat pun sebab kadang2 diorang luahkan pendapat melalui status update diorang je.




Rasanya bulan Ramadhan nanti Facebook kena tutup kejaplah untuk menghindarkan orang dari mengata, melihat, me me lagi la yang boleh menjerumus kepada dosa kering. dosa sia sia.



ctrl+click untuk debab gebu


See? Cara lembut mungkin lebih baik. Tapi kalau kita lihat ada juga yang suka jadi penyimbah minyak. Hmm entahlah :)


Meminjam kata kata kak heliza kita yang flawless :

"Wanita cantik ialah:

1.Melukis kekuatan melalui masalah
2.Tersenyum saat tertekan
3.Tertawa saat hati sedang menangis
4.Tabah di saat terhina
5.Mempersona kerana memaafkan
6.Mengasihi tanpa balasan
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi..."

Ya Allah...walaupun aku tak cantik dimata manusia,cukuplah sekadar cantik dihadapan-Mu :)


Suka gila baca status update heliza.

14 comments:

  1. wahh..cayalah cik yaya kita

    ReplyDelete
  2. adat.. kalau ade api, ada la yang suka menyimbah lagi minyaknya. sabarla yep

    ReplyDelete
  3. yeahh, kill them with kindness.
    cmtu nk ajar org cmtu. :)

    ReplyDelete
  4. wahahhahaha!pandai ko berkata2!! pandai pandai..ish3,,,
    btw,btol pe kau bilang tuh.. :')

    ReplyDelete
  5. daya memang terbaik!! sokong daya...ish2 arap insaf la firdaus tu ngan si penyimbah minyak tu..

    ReplyDelete
  6. siapa la manusia nak menentukan dosa pahala, syurga neraka orang lain..

    Satu satunya manusia yg boleh buat gitu ialah ayah pin, sebab dia memang SOSAT.. hahaha

    ReplyDelete
  7. walau nama api tapi saya tidak menyimbah minyak okeh.. =)

    ReplyDelete
  8. nak pinjam kata2 heliza jugakk :)

    ReplyDelete
  9. wah bagus lah yaya

    thumbs up.. :)

    tapi yaya cantik :)

    ReplyDelete
  10. actually bkn masalah melayu je, semua tu dari diri org tu sendiri. (:

    ReplyDelete
  11. Mawi asyraf?model baru kah?wakakak

    Err,ikut kan ciri wanita cantik tu,cik yaya da boleh tergolong kot sikit2.hehe *bodek baik*

    ReplyDelete
  12. dah memang lumrah melayu macam tu...
    eemm....

    ReplyDelete
  13. Cik yaya,
    Setiap hari kita patut sehabis daya menjadi muslim yg lebih baik tanda kita makin bijaksana dan matang.

    ReplyDelete