Feb 26, 2011

I just love the way you cries kids.

Teringat kat abang cina SB Johnson Ng punye entry, yaya pun memang nak post topik yang sama. Cuma malam ni baru kelapangan.

Petang semalam time beli barang kat parit baru, yaya terpandangkan 2 orang kanak2 lelaki yang comel dalam lingkungan umur 2 tahun kot. Sorang pakai spek oren sorang lagi tak pakai. Diorang pakai baju sama. Dalam fikiran, "Budak dua ekor nih kalau aku dapat memang aku cium kuat2". Sebab confirm diorang baru lepas mandi. Bedak bertepek lagi kat pipi pastu dah standby pakai baju tidur siap2. (Budak kecik memang diorang selalu mandi petang siap2 kan).

Fahami cerita dibawah mengikut turutan gambar dan caption yang disediakan.



1 : Dua kanak kanak peka terhadap kebersihan persekitaran mereka.


2. Salah seorang dari mereka mengutip sampah sampah halus dan membuangnya ke dalam longkang. Perbuatan dah bagus cuma tak ada orang guide dia untuk buang ke dalam tong sampah dibelakangnya.


3 : Manakala yang seorang lagi kusyuk menyapu sampah sampah halus di balik lengkungan simen yang tidak rata.


4 : Yang berspek tadi datang ke situ dan mengutip sampah halus menggunakan jari comel beliau..


5 : Lantas menuju beberapa langkah dan melakukan..


6 : Step kedua tadi..


7: Sel sel otak kanak2 mula berlaku. Yang tidak berspek tadi juga melakukan aksi yang sama. Mengutip sampah2 halus itu. Buang kedalam longkang.
Kemudian lap lap kat baju. -__-


8: Ibu mereka yang dari tadi merenung tempat lain mula merasa berang melihat baju seluar si anak anak yang kotor. Lantas menarik tangan salah seorang dari mereka. (tidak berspek). Dan ayah juga memainkan peranan memujuk yang berspek tadi masuk kedalam.


9: Lalu menutup pintu kedai.


10 : Tetapi masih ada yang tertinggal diluar. (Rupanya yang pakai spek tadi tak nak masuk wehh. time ni yaya sumpah gelak. XD ) Dia ketuk2 pintu kedai tu gaya2 macam nak masuk.

11 : Ayah mithali buka sedikit.

12 : Rupanya kembar dia yang lagi sorang tadi menangis kat dalam tengok lagi sorang takde kan. Dan dan ayah dia letak diorang kat luar. Dan masih menanti kat belakang pintu kedai tu kalau2 diorang menangis nak masuk dua dua.


13 : Tapi rupanya sangkaan meleset. Yang pakai spek tadi meneruskan kerja amal beliau. Pastu tetibe yang lagi sorang tu pulak menangis. Mesti yang tak pakai spek tu adik. Manja sikit. Dia ketuk2 pintu kedai tu.

14 : Last2 bapak dorang dah tak peduli ape dah. Dia dukung dua dua kiri kanan bawak masuk. Menangis nangis macam kena pukul pulak tangisan diorang tu. hahadoyy. XD


15: I stopped to take pictures lahh. He noticed me taking his both children pictures. So I pretended to put my head on the steering wheel. End of story. =.=


Moral value : Sedangkan kanak kanak ni pun berlumba lumba menangis nak buang sampah punya pasal, yang hang plak dok buang anak sampah sana sini, haih. sigh betul lah. Bila kau tengok orang lain buang, eh kau pun sama nak ikut dia. Bagi kau takpe sebab dia pun buat. Tapi kalau ada lagi 10 orang macam kau, darab dengan 15 ibu negara dalam Malaysia ni darab lagi dengan kat negara negara luar negara punya ibu negara. Haa camne tuh? cu citee cu citee.. *yuyu lar punya gaya



41 comments:

  1. len kali yaya pun kena kuar dari keta tu suh dia buang dalam tong sampah..hahaha

    ReplyDelete
  2. hehe chumelnyer mereka...ish berani tgl2 kat lua, kalau kena culik cane en?

    ReplyDelete
  3. sunah : dah agak dah mesti ada org kata camnih. haha.mak die ade je kat situ tengok diorang. kalau budak2 tu je kat situ yaya turun kot bagi tunjuk ajar. haha XD

    ReplyDelete
  4. ridoma : tula pasalnya. yaya takut gak memula. tapi budak2 tu cool je. haha.

    ReplyDelete
  5. style gle cte...haha...
    btw mmg comel + style laa budak2 2...
    n anda juga...

    ReplyDelete
  6. hahaha pengajaran yang baik! walaupun macam xsenonoh dibiar di luar camtuh je...hahahah

    ReplyDelete
  7. hahaha... xleh blah kena kunci xleh masok.. ade bdk2 tu heran.. haha :)

    ReplyDelete
  8. fareez : diorang memang setail. siap pakai spek nak kemas halaman. XD

    ReplyDelete
  9. Simple : hee. memang tempat dia kot. sebab tu tak risau sangat..hahadoyy

    ReplyDelete
  10. top : memang diorang boo layan jelah kan parents dorang. hee

    ReplyDelete
  11. ni kt kedai mane eh ? npe eqa tak pena tgk pun dak kecik 2 org tuh?? huhuhu.

    ReplyDelete
  12. kat deret2 kedai parit baru tu jugak. lupa yg mana. hee. yaya pun baru perasan diorang.. kedai tu melayu punye kot.. jual ape entah..

    ReplyDelete
  13. suweeetttt gler entry....

    ReplyDelete
  14. hehe comel gila bebudak tu :) Tapi yelah, skng ni orang main buang je sampah.. walhal tong sampah kat sebelah je..

    ReplyDelete
  15. kaizen : hee. kawan fafa eh?

    ReplyDelete
  16. akid : tau takpe.. akid jgn macam tu eh. :)

    ReplyDelete
  17. yup2...
    nape??knal fafa gak ke??

    ReplyDelete
  18. classmate housemate yaya la. tido sebelah2 pulak. :)

    ReplyDelete
  19. wahahaha...
    ptot ler....

    *tlg buang captcha tu boleh?? payah nk komen2...heee

    ReplyDelete
  20. laa.. yaya punye ade captcha tu ke? weh sumpah benci mcm tu. camne nak buang? *maklumlah saya baru kat sini. T_T

    ReplyDelete
  21. tgk kt blog sy...tjuk sbb x follow...
    ujung post ade link camne nk buang captcha

    ReplyDelete
  22. hah!!! bru xde captcha...

    ReplyDelete
  23. yeay magic aku jadik. XD

    ReplyDelete
  24. byk hang nye magic...

    ReplyDelete
  25. haha. boleh meriah2 kat komen selalu. terima kasih. :)

    ReplyDelete
  26. sentap gler ngan hang...

    ReplyDelete
  27. awatnya sentap plak nih. aku salah cakap ke? huhu. nanti aku panggil fafa fafaz pujuk hang. ;)

    ReplyDelete
  28. 2 makcik tu nk pujok aku??
    mimpi laa...

    ReplyDelete
  29. budak² mmg suka main sampah dan penyapu..samalah mcm ank me..tah hape yg best tah..

    ReplyDelete
  30. bhahaha cumel nye siap pakai spek tu ..

    yaya2 sabar na .. hehe

    ReplyDelete
  31. tenkiu ade jugak nama aku kat situ...
    harini sangat letih dari kul 8 tadi kuar dan skrg kul 11 baru sampai rumah.aku tak hupdate blog tapi ade orag visit jugak.maybe dari blog ko kot.tenkiuuuu teramat yaya!!!

    ko sangat rajin buat story sambil taruk picture..hebat2..

    tenkiu berkali kali lagi...

    ReplyDelete
  32. mama rina : let it be je. minda diorang tengah nak berkembang. berfikir camne bulu2 kat kayu penyapu boleh menolak habuk kedepan. hee. so cutee!

    ReplyDelete
  33. qaseh : sebenarnya dia nak terjatuh sebab tersadung penyapu tapi yaya tak sempat snap. dia jatuh, pastu bangun cam takde pape. yaya dah menjerit dalam kete kot time tu. spek oren sangat kot. T_T

    ReplyDelete
  34. fifi : hee. i like the way u like. :p

    ReplyDelete
  35. dah tu? bayar aa.. *haha. kau suka ckp kat aku cenggini an. XD

    ReplyDelete
  36. What a great pictorial story!

    Agaknya diorang belajar dari mak bapak diorang buang sampah ke dalam longkang?

    Anyway, bahaya betol si bapak tinggalkan anak-anaknya kat luar. Kang Yaya culik kang camner? Hehehe... :-p

    ReplyDelete
  37. kidnap bwk balik jap
    suh kutip sampah kat umah pulak
    hehehe
    just kidding.. hi there!

    ReplyDelete
  38. hoi hoi, nak gomol gomol budak dua orang ni boleh takkkk !! ;p

    ReplyDelete
  39. hahahah,klakar do!!! xleyh bla tau x!!! hahahaaaa

    ReplyDelete