Feb 23, 2011

Hah baru kau tahu. 2 baldi pun dah memadai.

Dari tadi sampai skang sumpah rasa freshh gila sebab dapat syampu rambut yang gatal berat berminyak dua hari tak basuh ni lama2 berbekalkan 2 baldi penuh yang aku dok takung dari petang tadi masa tengok Begitukah Cinta kat TV3. Hensem sungguh hero dia macam hby akuh. XD

So iktibar yang dapat diambil oleh saya, yaya flanella natsumi whatever bukan nama sebenar dari kejadian diatas dan awak pun kena tahu ialah :

1. Jimatkanlah penggunaan air. Kerana air sangat berharga. Biar takde karenn. Jangan takde air weh. Gila kau camne nak mandi solat semua. Nak tayamun pun kau tak pass. kan kan?

2. Bila ada 2 baldi air, kau akan mandi dengan sejimatnya takut pedih mata time syampu tengok2 air dah habis. Sedangkan dengan 2 gayung air pun, orang kat negara miskin boleh hidup ape cite an an.

3. Time kau mandi tu kau akan sedar betapa pentingnya air dalam kehidupan nih. Terfikir camne la orang kat negara yang terkena musibah kering kontang tu. Pastu terfikir kenapalah diorang campak sampah, anak, bayi, janin dalam sungai tuh. Karang banjir besar kau salahkan kerajaan sebab tak ambik berat, tak buat empangan sebagai persediaan tapi kau yang buang sampah merata2 sampai tersumbat kau tak fikir? *aku sakit hati gila kalau orang buang sampah merata padahal tong sampah tu lagi sejengkal dengan dia. T_T

4. So kau boleh ke mandi maximun dua baldi air sahaja? Tak? nak buat cammane. Tak kena kat batang hidung lagi.

5. Tak kira lah air ke, pokok ke, atau secara tepat alam sekitar ni. Ia bukan diwarisi kepada kita untuk digunakan sepuas hati. Tapi kita cuma pinjam khazanah alam ni dari anak cucu, keturunan kita nanti. Am i right?

*Encik Air, I love you. Maaf kerana selalu membazirkan awak.

23 comments:

  1. yeahhhh penat tadah air dah ni, hargai air sebagaimana hargai org2 tersayang kita :) peace no war

    ReplyDelete
  2. so, jgn la wat water pollution.
    sian, mmg stu kg xde air ke?
    tu la yaya, ptong je rmbut, bior senang. haha..

    ReplyDelete
  3. setitik air itu ibarat sepucuk daun yang menghijau..:)

    ReplyDelete
  4. HAHA. same lah . penat tadah air petang tadi. air gila ciput ahh :P

    ReplyDelete
  5. betol tu, kalo takde karen takpe lagi, leh idop, kalo takde air, bukan mandi je tak basah, tido tak lena, makan tak kenyang, nak buang air pon tak abis! huhuhuu......

    ReplyDelete
  6. oh semua : DAH ADA AIR DAH!! :D

    ReplyDelete
  7. kesimpulannya , jangan buang air merata2

    ReplyDelete
  8. kecik² dulu salu sgt idup dgn air dan karen takda..i mandi air perigi tak pun air yg campur ngan tanah merah..letrik pon pakai generator jer..susah tak i?

    ReplyDelete
  9. kaka syggg tade air ke kat sabakk ? alaaa, kesiannyaa . ;) tapi kat kem dulu tu pun selalu tade air kan ? hihi

    ReplyDelete
  10. PD : buang air merata rata? haha XD

    ReplyDelete
  11. Rina : its okay honey. pengalaman tu lah yang buat u jadi lebih bersyukur hari ni. kan? <3 :')

    ReplyDelete
  12. Faa : aah. ingat lagi tak? masa kecik2 tunggu lori air datang pastu rebut2 bawak baldi. haha. XD

    ReplyDelete
  13. padan muka ! haha

    btw, saya tagged awak :D


    http://daunputihmerah.blogspot.com/2011/02/entri-kena-tagged.html

    ReplyDelete
  14. hahaha! wei,pkwe ko comel!! haha
    xde kene mngene kan~~ heheh
    WEI3!! aku suke yg no 3!! hahaha,aduh,kalau cmpak aku sorg pun leyh sumbat gk sungai!! aku gmok kan!! kan3!! uhuk! :'(

    ReplyDelete
  15. Yeah... we don't miss the water till the well runs dry.

    Yang lelaki satu baldi dah cukup kot?

    ReplyDelete
  16. haz : haha. kau? gemuk? haha XD

    logorithm : absolutely. laki rambut pendek cukuplah sebaldi. hee.

    ReplyDelete
  17. siapa nak duit bernilai rm250 + 2 tiket wayang exclusive di Platinum Suite Cathay Cineplex dan lain-lain lagi... BERMINAT??? layari blog :

    http://berkatalahdia.blogspot.com/2011/02/contest-mesti-menang.html

    ReplyDelete
  18. ni kes macam kat matrix dulu la ni, kena tadah2 air nak mandi bila 1 hostel takde air...huhu

    ReplyDelete
  19. betul! biar xde electric, dari xde air, dah la NS kuat bsuh kaki + tgn ;) bile xde air, 2 baldi mcm dah boleh buat mandi 2-3 hari, huhu

    ReplyDelete
  20. hehehe
    cite air arini..
    heheheh

    ReplyDelete
  21. sunah : seksa nye takde air kan yang..huhu

    nadira : betul betul. haha. XD

    KK : jimat tau air. ;)

    ReplyDelete
  22. huhu.. masa tsunami dulu... dua bulan tak de air.. mengharapkan air hujan n lori air sampai.. tu pun sengsara.. ade lah jugak dua hari tak mandi nak jimat punya pasal.. and dari johor ke kl.. drive.. tak mandi.. hahaha..

    ReplyDelete
  23. dah biase zaman skola dulu...

    ReplyDelete